Det går inte att punktförbränna bort fett
Det finns en anledning till att det inte är så lätt att bli av med bukfett. - Foto: Montage Shutterstock

Därför är det svårt att förlora fett runt magen

Det finns många anledningar till att vilja minska fettet runt magen, som att minimera risken för sjukdomar som diabetes och cancer. En del tränar enbart core i hopp om att få fram lite magrutor eller tajta till kroppen. Men så enkelt är det faktiskt inte.


Det är bra att träna – men för att det ska vara hälsosamt och sunt måste det göras på rätt sätt. Och därför behövs det också en hel del kunskap.

Ett vanligt misstag många gör när de börjar träna är att enbart träna core i hopp om att få fram lite magrutor, eller tajta till kroppen. Eller en kanske ännu vanligare anledning (främst för de äldre host host) är att vilja minska bukfettet för att slippa undan hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Men varför är det så satans svårt?

– För att förklara det enkelt så är det svårare att gå ner i bukfett eftersom det har fler fettceller som inte svarar lika snabbt på fettfördelningsprocessen, förklarar läkaren Dr Luke James för Cosmopolitan.

Bild: Shutterstuck

Okej, så enligt Luke James har människan två typer av fettceller i kroppen: alpha och beta. Alpha-cellerna svarar bättre och anpassar sig efter fettfördelningsprocessen, medan beta inte gör det. Det är därför det är svårare att bli av med fettet. Dessutom är cellerna olika fördelade i kroppens alla delar. Där det finns flest beta-celler blir det alltså svårare att "tajta till" kroppen.

 – När du aktivt försöker gå ner i fett kanske du se förändringar på ben, ansikte och armar först eftersom de områdena har mer alpha-celler, förklarar James för Cosmopolitan, och menar att höfter, lår och mage har mer beta-celler.

Visste du förresten att det tar minst 12 veckor att börja se skillnad på din kropp när du ökar träningen och förändrar kosten?

Så ha tålamod, fortsätt bygga muskler och kondis och ha kul! Resten kommer sen! 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.