Keloider är en ärrbildning
Om du har anlag för keloider är en tatuering eller piercing en dålig idé. - Foto: Michael Rodger/Wikimedia/TT/Pixabay

Har du anlag för keloider? Då ska du undvika tatueringar

Smärta, ärrbildningar och klåda. Det kan vara resultatet om du bär på genetiska anlag för keloider – som är en typ av ärr som kan uppkomma vid en vävnadsskada.


Svenskarna gillar verkligen tatueringar. Exakt hur många svenskar som skaffat sig en gaddning finns det inte ett exakt svar på. 2013 beräknades det att runt en miljon svenskar tatuerat sig någon gång i livet, skriver NSD.

Tatueringar är poppis i Sverige. Bild: TT

Samtidigt vet nog inte många att cirka 10 000 svenskar bär på ett genetiskt anlag (enligt Nordisk Familjebok) som kan orsaka extrem skada och osmickrande ärrbildningar om man skaffar sig exempelvis en tatuering. 

Anledning stavas keloider. Det är en typ av ärr som kan uppkomma vid en vävnadsskada – och den kan växa sig okontrollerat stor. Det är dessutom extremt stor risk för att det kliar och gör ont. Keloider har störst risk att bildas i höjd med öronen, ansiktet, ryggen, ljumskarna och vid mjuk samt känslig hudvävnad.

Keloider som bildats på handen. Bild: Michael Rodger/Wikimedia

Daily Mail har pratat med en dermatolog vid namn Anton Alexandroff som uttrycker sig så här:

– Människor med risk för keloider råds att inte utsätta sin hud för saker som tatueringar, piercingar eller onödiga skönhetsoperationer. Särskilt på känsliga områden som bröstkorg eller öronsnibbar, säger han till tidningen.

Det är faktiskt så att till och med temporära tatueringar (som hennatatueringar) och ögonbrynstatueringar kan orsaka problem för den som har risk för att bilda keloider. Det genetiska anlaget är särskilt vanligt mellan åldrarna 10 och 30 år och det är vanligare att kvinnor drabbas.

Därför kan det vara klokt att undersöka om någon i familjen drabbats av keloider – innan det är försent. 

Runt 10 000 svenskar kan drabbas av svår smärta vid tatueringar. Bild: Pixabay

Tidigare har tatuering varit omtalade inom vetenskapen dels på grund av en förhöjd risk för cancer (som du kan läsa om här) och dels för att tatueringarna kan göra att man svettas mindre – vilket är dåligt. Läs om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om keloider?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.