Onsdag 23 Jun
Stockholm

Ny behandlingsmetod ska ge cancersjuka längre liv

Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset.
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset. Foto: TT/SVD/Dan Hansson

Hundratals svenskar sjuka i prostatacancer åker varje år utomlands för att behandlas med radioaktivt litium och på så sätt förlänga livet. Nu har metoden testats i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I den svenska studien ingick 831 patienter, där två tredjedelar fick behandlingen. Medianöverlevnaden blev 15,3 respektive 11,3 månader.

– Någon patient svarade inte alls, medan vi har en patient som är i livet två år efter behandlingen startade, säger Camilla Thellenberg Karlsson, onkolog och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå till Dagens medicin och fortsätter: 

– Resultaten är efterlängtade. Det är roligt att effekten är så pass stor i den här patientgruppen som fått pröva i stort sett alla andra tillgängliga behandlingar.

Kliniker anklagas vara oetiska

Enligt henne skulle omkring 1000 svenskar om året vara aktuella för den nya behandlingen. När eller om behandlingen ska erbjudas i svensk vård är inte klart. 

Metoden har fått stor uppmärksamhet tidigare och många svenskar har rest utomlands och betalat stora belopp för att få behandlingen – vissa upp emot 1 miljon kronor, skriver Dagens Medicin.

Behandlingarna har väckt kritik och anklagats för att vara oetiska eftersom klinikerna tagit betalt för något som inte är tillräckligt vetenskapligt bevisat, skriver TT enligt Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela