Måndag 27 Sep
Stockholm

Plocka aldrig den här svampen – då kan du hamna i fängelse

Plockar du toppslätskivling kan du göra dig skyldig till narkotikabrott.
Plockar du toppslätskivling kan du göra dig skyldig till narkotikabrott. Foto: Dr. Hans-Günter Wagner / WikiCommons

Toppslätskivlingen är en psykedelisk svamp som växer över hela Sverige. Svampen är narkotikaklassad – vilket innebär att det är olagligt att plocka den.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De ser inte mycket ut för världen – små, oansenliga och lite gråbruna. Men får du i dig en tillräcklig mängd toppslätskivlingar, som växer runt om i Sverige, kan du drabbas av spasmer i magen, ökat urinbehov och sura uppstötningar. Visuella rubbningar, förvirring och i sällsynta fall även hallucinationer är också effekter du kan förvänta dig av svampen. 

På grund av sin påverkan på nervsystemet är toppslätskivlingen narkotikaklassad i Sverige och räknas som en giftig svamp. Råkar du plocka den, kan du bli skyldig till narkotikabrott. Nyheter24 har tagit reda på vad du riskerar för straff.

Plockat toppslätskivling? Här är straffet

Narkotikastrafflagen (1968:64) innebär bland annat att ett innehav av narkotikaklassade ämnen är straffbart. Om du dessutom bjuder på narkotikaklassade ämnen, säljer dem eller på något vis framställer dem är brottet grövre. 

Om du har plockat toppslätskivling, riskerar du åka dit för ringa narkotikabrott. Ringa narkotikabrott kan ge dagsböter – men också upp till 6 månaders fängelse. Du kan också bli straffad för att ha planerat att plocka toppslätskivling, i vetskap om att den är narkotikaklassad. 

"Om brottet med hänsyn till arten och mängden narkotika som avses framställas samt övriga omständigheter är att anse som ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader." Riksdagen.se

  • Ringa narkotikabrott – dagsböter eller 6 månaders fängelse

Gör man sig skyldig till narkotikabrott även om man inte visste att det var toppslätskivling man plockade?

Allt innehav av narkotika är straffbart. Om du plockat toppslätskivlingar helt utan vetskapen om att de är narkotikaklassade, kan du ändå göra dig skyldig till brott. Brottet heter vårdslöshet till narkotika – men du kan komma undan från ansvar. 

21-åring blev ertappad på bar gärning

Det har hänt att polisen gjort stopp längs vägkanten för att plocka upp en och annan svampplockare, som visat sig ha ryggsäcken full av toppslätskivling. I somras rapporterade bland annat SVT att polisen hittat en 21-årig man, lätt vinglig och med stora pupiller längs en vägkant. Mannen hade då bekräftat till polisen att han plockat så kallade "toppisar" – ett lite förenklat namn av toppslätskivlingen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela