Matkostnader ! Så pressar du matbudgeten som en queen (or king)!

När jag först såg Konsumentverkets rekommenderade matbudget för en familj på fyra blev jag chockad! 11600 kronor i matkostnader i månadent? Det lät som en skämtsumma, men nej då!

Vi, en familj på fyra, lyckas hålla vår matbudget till nästan hälften av det beloppet. Med en aktiv, tränande familj så tror inte många på mig. Men jag är här för att berätta att det går att göra, och jag ska dela med mig av våra bästa knep för att hålla matkostnaderna under kontroll. Hemligheten ligger inte i att ändra dina matvanor, utan snarare i att vara medveten om dina inköp och handla smartare. Låt mig dela mina bästa tips för att balansera matbudgeten utan att tumma på kvaliteten.

matkostnader

1. Var medveten om dina nuvarande matkostnader:

Första steget är att förstå hur mycket du har spenderat tidigare på mat. Genom att beräkna din genomsnittliga månatliga kostnad under det senaste året får du en bra uppfattning om hur mycket du bör spendera varje vecka på matinköp.  Med hjälp av ditt kontoutdrag letar du fram alla transaktioner hos din matbutik. Dela summan med 12 och sedan dela med 31 dagar och gångra med sju dagar för att veta hur mycket du maximalt får lägga per vecka på dina matinköp i snitt.

2. Handla online för bekvämlighet och kontroll:

Genom att handla online undviker du impulsköp och håller dig till din inköpslista. Vill du hellre gå fysiskt till affären så planera din veckohandel och motstå frestelsen att göra flera besök i affären varje vecka. dock tycker jag handla online är inte bara bekvämt, det hjälper också dig att hålla dig inom budgeten.

3. Planera veckohandlingen och handla på torsdagar:

Genom att göra den stora veckohandlingen på torsdagar har du kontroll över helgens matsituation och undviker att behöva göra dyra nödköp. Komplettera sedan med färsk frukt, grönsaker och frukostvaror efter behov på måndagar eller tisdagar. Veckohandling på torsdagar: En strategi för framgångsrik matbudget. Du vet lika väl som jag att om du veckohandlar måndagar så är du med högsta sannolikhet tillbaka i affären på fredagen och då är du extremt shoppingsugen inför helgen. Mycket, mycket dyrare för din plånbok.

4. Var smart när du handlar:

Att gå till affären när du är mätt och lämna barnen hemma minskar risken för impulsiva köp och konflikter. för min del så är det dessutom absolut billigast att inte blanda in min make i mathandlingen…hahaha!

Ytterligare tips för att hålla matkostnaderna nere:

  • Maximera användningen av ingredienser för att undvika matsvinn och onödiga inköp.
  • Välj budgetvänliga alternativ för att hålla kostnaderna nere.
  • Släng aldrig mat.

Att hantera matkostnaderna behöver inte vara komplicerat. Genom att vara medveten om dina inköp, planera smart och hålla dig till en budget kan du njuta av god mat och samtidigt spara pengar. Följ dessa enkla steg för att optimera din matbudget och skapa en sundare ekonomi för din familj.

För mer läsning kring matkostnader och matbudget, kolla in dessa inlägg

Ha en fin dag nu!

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.