Det har knappast undgått någon att matpriserna stuckit iväg de senaste åren. Mejeriprodukter, grönsaker, kött – ja, det mesta har blivit dyrare. Förra året ökade matpriserna med nästan 20 % på bara ett år. Det är något som påverkat de flesta hushåll, särskilt barnfamiljer och ensamstående. Och visst märks det i plånboken?
Men – och här kommer det. I förra veckan slog det mig:
Så länge vi svenskar fortfarande har råd att slänga 17 kilo fullt ätbar mat per person och år – då är inte matpriserna för höga. Inte än.
Sug på den karamellen.
Och ja, jag vet att det låter hårt. Men handen på hjärtat – när maten verkligen blir för dyr, då slänger man den inte. Då tar man tillvara på allt. Då äter man rester, fryser in grytor, sparar sista klickarna crème fraîche och ställer inte mjölken i dörren.
Så länge vi lever med en marginal som tillåter att en broccolibukett eller en halväten tacotallrik åker i soporna för att vi ”inte hann”, så har vi inte nått smärtgränsen. Inte på riktigt.
Och ja – jag tycker faktiskt mitt eget påstående stämmer.
För när något verkligen är dyrbart, då behandlar vi det därefter. När bensinen var som dyrast var det ingen som körde onödiga vändor till köpcentrumet. När elpriserna slog i taket gick folk runt med dubbla filtar och tände värmeljus istället för taklampan. Men med maten? Där släpper vi fortfarande på garden.
Så nästa gång någon säger att ”man inte har råd att äta bra längre” – kolla i kompostpåsen. För där ligger ofta svaret.
Så nu känns det bättre när jag fått skriva av mig detta.
Och du – vill du verkligen börja få koll på matbudgeten? Då kan jag lova att det finns både system och motivation att hitta. Men det börjar inte med butikernas s.k. erbjudanden utan det börjar med att faktiskt använda det man redan har hemma.
Hej för nu!
/Mathilda
