Samtalsterapeuten tipsar om hur du blir modigare
Samtalsterapeuten tipsar om hur du blir modigare - Foto: Pexels

Så blir du en modigare person – enligt experten: "Nyckeln ligger i att..."

Att känna sig begränsad av sina rädslor är vanligt. Många tycker det är jobbigt och vill våga mer i sin vardag. Därför har Nyheter24 pratat med Nils Holmlöv, som är diplomerad samtalsterapeut, om hur man blir en modigare person och vågar mer.

Sammanfattning av artikeln
  • 13 kr

Att känna att man vill göra och uppleva massa saker, men backa på grund av osäkerhet och rädsla är vanligt. Rädslan kan göra att man undviker situationer, eller inte gör sådant man egentligen hade velat göra.

Samtalsterapeutens knep för att bli modigare

Nyheter24 har pratat med Nils Holmlöv, som är diplomerad samtalsterapeut med fördjupning i schematerapi och psykosyntes. Han delar med sig av handgripliga tips som människor kan börja använda sig av i vardagen, för att bli modigare som personer och inte låta rädsla styra en.

Angela gick på över 100 dejter  – här är 3 saker hon lärde sig

Rädslan blir större när vi trycker undan den 

Holmlöv menar att det är en stor fråga som det skrivits många böcker om, så att få ner hela bilden av det till ett enkelt knep kan vara svårt.

– Mod handlar om att göra något trots att man är rädd och att inte låta rädslan styra över vad man gör. Nyckeln ligger i att försöka förstå vad man är rädd för, säger Holmlöv och fortsätter:

– Många slarvar lite med den delen, med att förstå varför man är rädd. För det är ju obehagligt att tänka på det vi är rädda för. Men precis som monster på film ofta är läskigare innan de visas, tenderar det vi är rädda för i det verkliga livet bli större när vi trycker undan det. 

Är ni i tvåårskrisen? Så här klarar ni er igenom den

Våga möta och förstå din rädsla

Holmlöv menar alltså att om vi vågar möta och förstå det vi är rädda för, så kommer rädslan bli mindre. På så sätt blir vi också modigare personer, när vi förstår och kan börja jobba med rädslan.

– När vi faktiskt blir tydligare med vad vi är rädda för, skärskådar det och reflekterar över vad det är som gör det så läskigt, blir det ofta mer hanterligt. Och då kan vi även hitta strategier för att hantera det, om det nu faktiskt skulle inträffa, säger Nils Holmlöv till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.