Nyfikna barn stoppar ofta föremål i munnen och ibland kan det få allvarliga konsekvenser.
Nyfikna barn stoppar ofta föremål i munnen och ibland kan det få allvarliga konsekvenser. - Foto: Martina Holmberg/TT och Stina Stjernkvist/TT

Prylen i ditt hem kan vara livsfarlig för ditt barn: "Frätskadan börjar direkt"

Nyfikna barn stoppar gärna föremål i munnen och det finns särskilt en pryl, som många har i sitt hem, som kan utgöra stor fara för ett litet barn.
– Frätskadan börjar omedelbart efter intag och det orsakar stor smärta hos barnet, säger Shahabeh Shokrolahi, apotekare på Giftinformationscentralen, till Nyheter24.


Alla som har små barn i sin närhet vet att de är nyfikna på det mesta som kommer i deras väg och det är inte helt ovanligt att föremålet som väcker deras nyfikenhet smakas på eller till och med sväljs.

Varje år får Giftinformationscentralen in tiotusentals samtal om barn som ätit eller svalt saker som kan orsaka förgiftning och ett av de värsta tänkbara föremålen som ett barn kan få i sig finns också i mångas hem: propplösande medel. 

Flera samtal om barn som fått i sig propplösare

Under 2022 fick Giftinformationscentralen hela 96 frågor om barn, mellan noll och nio år, som fått i sig frätande propplösare, vilket används för att rensa avlopp. 

Samma år fick Giftinformationscentralen kännedom om 26 fall där barn, i tidigare nämnd åldersgrupp, vårdats på sjukhus efter att ha fått i sig propplösande medel. 

– Det kan även finnas fall där sjukhusen inte kontaktat oss och som vi därför inte känner till, säger Shahabeh Shokrolahi, apotekare på Giftinformationscentralen, till Nyheter24.

Okända fästingsmittan du ska passa dig för: "I värsta fall kan man dö"

"Frätskadan börjar omedelbart"

Men vad är det då för typ av skador som kan uppstå om ett barn får i sig propplösande medel?

– Frätskadan börjar omedelbart efter intag och det orsakar stor smärta hos barnet. I de allra flesta fall där barn fått i sig propplösare måste barnet stanna på sjukhus i minst 24 timmar för observation, säger Shahabeh Shokrolahi och fortsätter:

– Om frätskadan sker bak i munnen eller nere i svalget finns det risk att barnet får svårt att andas eftersom slemhinnorna svullnar igen så pass att luft inte kan passera ner till lungorna. Då kan barnet behöva sövas och behöva ligga i respirator, ofta i flera dygn.

Förtäring av propplösande medel kan också ge bestående men hos ett litet barn.

– I ett senare skede när vävnaden läker ihop kan den bli trång och oelastisk så att det är svårt att få i sig föda och det krävs ofta en lång behandling. Det är också en ökad risk att utveckla cancer efter en frätskada i matstrupen där ärrbildning på slemhinnorna uppstått, konstaterar Shokrolahi. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Barnfamiljer bör undvika propplösande medel

För att undvika att ett barn får i sig propplösande medel eller andra potentiellt farliga vätskor gäller det att tänka till angående förvaringen.

– Tänk på att förvara hushållskemikalier oåtkomligt för barn, helst inlåsta. Vissa kemikalier är så farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma, till exempel propplösare, säger Shahabeh Shokrolahi och fortsätter vidare:

– Undvik att hälla upp och förvara kemikalier i petflaskor eller glas som ej är tydligt uppmärkta för att minska risken att det förväxlas med dryck. 

Sömncoachen: 5 enkla tips för att få ditt barn att sova om nätterna

Giftinformationscentralen: "Uppsök sjukhus"

Till den som misstänker att ett barn fått i sig propplösande medel kommer Shahabeh Shokrolahi med en tydlig uppmaning:

– Skölj genast ur munnen och ge lite dryck. Framkalla inte kräkning. Uppsök sjukhus.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.