Kim Sahindal, kusin till Fadime Sahindal, dömdes för mord på sin exfrus nya make.
Kim Sahindal, kusin till Fadime Sahindal, dömdes för mord på sin exfrus nya make. - Foto: Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT och Polisen

Fadimes kusin mördade exfruns nya man – så lever han i fängelset

Året var 2002 när Rahmi Sahindal dömdes för det uppmärksammade hedersmordet på sin dotter Fadime. Drygt 15 år senare begår Fadimes fyra år äldre kusin, Kim Sahindal, en dödlig knivattack mot sin exfrus nya make – framför ögonen på sina egna barn.


Den 21 januari 2002 sköts 26-åriga Fadime Sahindal till döds med två skott i vad polisen beskrivit som en ren och skär avrättning i sin systers lägenhet i Uppsala. 

Rahmi Sahindal döms för mordet på Fadime

Senare dömdes hennes pappa, Rahmi Sahindal, till livstids fängelse för mordet i både tingsrätten och hovrätten. Motivet till det kallblodiga dådet var, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hedersrelaterat: pappan ansåg att Fadime vanhedrat släkten genom att ha en svensk pojkvän.

Foto: Lars Pehrson/TT

År 2015 fick Rahmi Sahindal sitt straff tidsbestämt och i augusti 2018 blev han frigiven. Läs mer Fadime Sahindals pappa och hans liv i frihet här.

Kim Sahindal gick till attack med "rambo-kniv" 

Nära 15 år senare, den 17 december 2016, begår ännu en man i Sahindal-släkten ett kallblodigt mord. Det är då Fadimes Sahindals fyra år äldre kusin, Kim Sahindal, som stormar in i den bostad i Bollnäs som hans exfru och hennes nya make bor i.

Kim Sahindal. Foto: Polisen

Väl inne i bostaden utdelar Kim Sahindal ett tjugotal knivhugg, med vad man i hovrättsdomen som Nyheter24 tagit del av kallar en "rambo-kniv", mot exfruns make. 

Exfrun, som flera gånger ansökt om kontaktförbud mot Kim Sahindal efter dödshot mot både henne och maken, larmade då polisen och skrek i panik att "psykopaten" dödat hennes man.

Foto: Johan Nilsson/TT

Döms till livstidsfängelse på exfruns make

Kim Sahindal kunde senare gripas av polis i Bollnäs och dömdes, av både Hudiksvalls tingsrätt och hovrätten, till livstids fängelse för mordet, som beskrivs som "ytterst brutalt" i hovrättsdomen.

Mordet betraktades dessutom som särskilt hänsynslöst eftersom maken huggits till döds framför sin fru och Kim Sahindals egna barn – däribland en minderårig dotter.

"Genom gärningen har Kim Sahindal dels berövat sin dotter en fadersgestalt och dels tvingat henne att leva med det trauma det innebär att bevittna en närstående bli mördad av sin egen far", står i domen. 

Kim Sahindal placeras på anstalten Salberga

Efter domen placerades Kim Sahindal på Salbergaanstalten i Sala, som är en anstalt med högsta möjliga säkerhetsklass. Detta eftersom rymningsrisken bedömdes vara hög.

"Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög", står i Kriminalvårdens beslut som Nyheter24 tagit del av.

Foto: Bertil Ericson/TT

I beslutet flaggade man dessutom för att Kim Sahindal skulle kunna ställa till med problem på anstalten.

"Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög."

Kim Sahindals liv i fängelset idag 

Trots Kriminalvårdens bedömning har Kim Sahindal inte varnats för hot eller våld. Två misskötsamhetsärenden upprättades dock i augusti 2018.

Enligt ett beslut från förvaltningsrätten i Karlstad som Nyheter24 läst rörde det sig då om att den dömde arbetsvägrat vid två tillfällen. 

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Vidare har Kim Sahindal, vid flera tillfällen, ansökt om att få både telefon- och besökstillstånd för sina tre döttrar. Ansökningarna har avslagits av Kriminalvården, med hänvisning till risken att han då skulle utsätta dem eller deras mamma för hot.

Kim Sahindal har senare överklagat besluten, men fått avslag av förvaltningsrätten.

"Det finns inte någon sanning i att han skulle skicka hotmeddelanden genom sina barn. Han älskar sina barn, de är det mest värdefulla han har", står i Kim Sahindals anförande i domen från förvaltningsrätten som Nyheter24 tagit del av.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Numera är Kim Sahindal flyttad till anstalten Hall utanför Södertälje, varifrån han beviljades en bevakad lufthålspermission i början av juli 2021. Under permissionen skulle han, enligt beslutet, "äta på Burger King, gå till frisören och inhandla diverse saker".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!