På sommaren ökar risken för att bli ormbiten, även för våra pälsbeklädda vänner
På sommaren ökar risken för att bli ormbiten, även för våra pälsbeklädda vänner - Foto: Janerik Henriksson/TT & Cornelius Poppe

Det här MÅSTE du göra om hunden blir ormbiten: "Viktigt att..."

På sommaren är det inte bara vi människor som trivs ute i naturen. Våra pälsbeklädda vänner gillar också att vara ute och leka. Nyheter24 reder, med hjälp av Agria, ut hur du ska agera om din hund blir ormbiten.


När sommaren är i antågande ökar också antalet ormar i naturen och med det även risken för att bli biten. I Sverige är en av de vanligaste ormarna i det vilda huggormen, som även är en giftig sådan.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Det ska du göra om hunden blir ormbiten

Om du har en pälsbeklädd vän som gärna rör sig ute i naturen när sommarmånaderna är här så kan det vara bra att veta hur du ska agera om din pälskling blir biten av till exempel en huggorm. 

Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria, förklarar vad det absolut viktigaste är om du som hundägare misstänker att vovven blivit biten, utöver det uppenbara att ta den till veterinären, nämligen att hålla hunden så stilla du kan. 

– Om man till exempel misstänker ormbett är det viktigt att hålla hunden stilla, framför allt om bettet tagit i tassen eller benet på hunden. Kontakta därefter veterinären, säger hon till Nyheter24.

Anledningen till att du ska hålla hunden stilla är då risken för att giftet når blodomloppet snabbare ökar vid rörelse och på så sätt riskerar att förgifta hunden.  

Sakerna du INTE ska utsätta din katt för: "Vill inte"

Då blir det akut att söka upp veterinär

Skulle det vara så att din vovve har ett mer generellt nedsatt allmäntillstånd i kombination med kräkning, diarré, salivavsöndring eller visar symtom på vinglighet eller skakningar så kan det bli brådskande att komma i kontakt med veterinären, menar Melander. 

– En allvarligt skadad hund kan behöva komma till en veterinärklinik snabbt. Om ni firar semester långt hemifrån kan det också vara en god idé att i förväg ta reda på vilka veterinärkliniker som finns i området och vilka öppettider de har.

Den större silverfisken blir vanligare hemma – kan leva i år

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!