Har du någonsin blivit ghostad? Det här beror det på och så här ska du gå vidare.
Har du någonsin blivit ghostad? Det här beror det på och så här ska du gå vidare. - Foto: Jessica Gow/TT

Därför blev du nyligen ghostad – så här går du vidare enligt experten

Har du råkat ut för en person som lämnat dig utan någon förklaring och lämnat dig på oläst? Här är personlighetstypen som utsätter andra för ghosting – och som du helst ska undvika.


Du känner säkert till uttrycket "ghostad" tillika "ghosting" och eventuellt har du eller någon du känner varit med om det.

Ghosting är i sin bemärkelse ingen positiv upplevelse, varken för kropp eller själ. Ghosting är ett begrepp sen flera år tillbaka och betyder helt enkelt att en person du tidigare haft kontakt med försvinner ur ditt liv.

Det kan gälla alla typer av relationer, men fenomenet är vanligast förekommande i romantiska relationer. 

Dejtingexperten: Här är bilderna du INTE ska ha på Tinder

Varför blir jag ghostad?

Många som blivit ghostade kan mer eller mindre känna sig förkrossade, men även skam när den andre helt utan förvarning eller förklaring slutar att svara på sms eller samtal.

Tankarna kring vad som gick fel kan bli många, men enligt Erika Alsborn, certifierad sexcoach som Nyheter24 pratat med är det ofta människor som har en skev bild av vad dejting, sex och lust innebär i relationer som utsätter andra för ghosting.

– Efter smekmånadsfasen eller i stadiet då man fortfarande lär känna varandra, det finns de som ser relationer som ett projekt. Många tycker att det blir tråkigt, en uppgift som ska klaras av, vilket gör att de hellre vill avsluta det hela utan förklaring, säger hon.

Ofta handlar det om okunskap om hur vi ska kommunicera ifall det handlar om ett fallande intresse, om vi ångrat oss eller känner att den här personen inte är något för oss.

Smärtsamt att avsluta relationer: "Rädd för att bli övergivna"

Att avsluta en relation är ofta smärtsamt och väcker många motstridiga känslor. Det är här som vissa människor använder ghosting som ett sätt att bryta sådana band för att undvika obehag, eller för att de i grunden är konflikträdda.

– Att plötsligt bli lämnad utan förklaring är något som rör den djupaste delen av oss som är rädda för att bli övergivna. För många kan det bli riktigt svårhanterligt, säger Erika Alsborn och menar att du ska vända den negativa upplevelsen till att omfamna dig själv och inte tappa din självsäkerhet och sensualitet.

Så undviker du att bli friendzonad: "Viktigt att få till..."

Ghostaren lägger ingen större vikt vid dig

I majoriteten av fall handlar det om att personen du haft kontakt med helt enkelt inte är tillräckligt intresserad, samtidigt som denna är tillräckligt osäker för att inte kunna ge dig ett svar.

Det mest strategiska är att acceptera läget och gå vidare – även fast det är lättare sagt än gjort.

De personer som ofta utsätter en annan för "ghosting" är de som hoppar från partner till partner eller vänskap till vänskap utan att lägga vikt vid det. Det här beteendet visar sig vara traumatiskt för de på den mottagande sidan.

Lista: Därför blev du nyligen ghostad

  1. När en person som i tystnad bryter sig loss från en relation utan förklaring kan det i själva verket handla om att personen i fråga har en känslomässig omognad.
  2. En person som väljer att ghosta dig har andra prioriteringar och såg er relation som berikande för ett tag. Men eventuellt kom det en tid då personens intressen och preferenser förändrades helt.
  3. De fann nya personer eller kärleksintressen som kändes mer betydelsefulla. Ibland kan en person hitta en ny person som de kommer bättre överens med och därför blir du lidande i det här fallet.
  4. Personen som ghostar dig kan i själva verket vara rädd för att få nobben om du får reda på sanningen om något hen skäms över. Dem är helt övertygade om att du skulle lämna denne om du fick reda på sanningen, därför upplever denne att det är lättare att lämna dig än att vara den som blir lämnad.
  5. Det kan även ha funnits aspekter av dig som personen inte gillade. Kanske var dina ideal eller din personlighet i själva verket inte helt berikande.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.