Fredric Bohm är parterapeut och expert i "Gift vid första ögonkastet".
Fredric Bohm är parterapeut och expert i "Gift vid första ögonkastet". - Foto: Privat och Pexels

Då ska du bli tillsammans med ditt ex igen – 3 viktiga frågor: “Farliga"

Har du svårt att släppa taget om din före detta? Det visar sig att det faktiskt kan gå att få det att funka med sitt ex igen. Enligt Fredric Bohm, expert i "Gift vid första ögonkastet", bör du dock titta på några viktiga aspekter innan.


Legitimerade psykologen och parterapeuten Fredric Bohm har blivit ett välkänt ansikte och en omtyckt profil efter sin mångåriga medverkan i SVT:s succéprogram "Gift vid första ögonkastet". I programmet hjälper han till med att sätta ihop paren i fråga, och ger dem vägledning under den emotionella bergochdalbanan. 

Fredric Bohm har arbetat som parterapeut i 20 år, och har därmed en gedigen erfarenhet av rådgivning kring relationer och dejting. 

"Gift vid första ögonkastet"- experten har tidigare berättat för Nyheter24 om 3 viktiga tecken på att du är tillsammans med fel person

Fredric Bohm är expert i "Gift vid första ögonkastet" – ger sina bästa tips

Det är inte ovanligt att ha svårt att släppa taget om ett ex, och att fortfarande ha starka känslor för varandra. Det vanligaste rådet är ofta att ett ex är ett ex av en anledning. Men hur vet man om man faktiskt kan bli tillsammans med sin före detta igen? Det förklarar Fredric Bohm för Nyheter24. 

– Det är problematiskt eftersom det är bevisligen en person som väcker din attraktion, annars hade ni inte varit ihop till att börja med. Men det är också bevisligen en person som du har misslyckats att bygga en relation med, annars hade ni varit tillsammans, säger Bohm och fortsätter: 

– De är både attraktiva och farliga på en gång. Och då måste man ju undra: Är det här värt att satsa på igen? Det generella svaret är tveksamt. Därför kanske är du nu på väg att göra samma misstag igen. 

"De är både attraktiva och farliga på en gång", säger Fredric Bohm. Foto: Pexels

Parterapeuten Fredrik Bohm svarar – då kan du bli tillsammans med ditt ex igen

Finns det situationer där det kan vara värt att satsa på sitt ex, trots tidigare misstag? Det visar sig att det finns en chans att få det att funka med sin före detta igen, men enligt Fredric Bohm bör du ställa dig själv ett antal frågor och fundera över ett flertal aspekter innan ni tar steget.  

– Ja, om du kan svara ja på minst en av två frågor. Det som har gjort att det inte fungerat tidigare var en kombination av dig och ditt ex. För att det ska fungera nu så måste något ha ändrats, förklarar Bohm och fortsätter: 

– Då blir frågan, är du en radikalt annorlunda person nu än du var då? Har du växt, utvecklats, lärt dig saker och förändrats? Då finns det en chans. 

"För att det ska fungera nu så måste något ha ändrats", säger Bohm. Foto: Pexels

Fredrik Bohm förklarar att man bör även ställa sig själv liknande frågor om sitt ex, för att ha så stor chans som möjligt för att förhållandet ska fungera. 

– Är ditt ex samma person som han eller hon var då? Eller har han eller hon utvecklats och förändrats? Vuxit som person? Om svaret är ja, då finns det en chans, berättar Fredric Bohm och tillägger. 

– Om svaret är ja på frågorna kring er båda, då finns det definitivt en chans. 

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."

"Då tycker jag att man ska satsa på det"

Bohm betonar att man bör fråga sig om det är något som har förändrats riktigt rejält, eller om ni begår samma misstag igen. 

– Frågan man på riktigt måste ställa sig är: Gör vi samma sak igen, eller är det något som har ändrats? Jag lägger till ordet radikalt, alltså rejält. Då tycker jag man ska satsa på det. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!