Fredric Bohm är parterapeut och psykolog, och expert i "Gift vid första ögonkastet"
Fredric Bohm är parterapeut och psykolog. - Foto: Skärmavbild/SVT/"Gift vid första ögonkastet" och Pexels

6 varningstecken – då går ni igenom en allvarlig kris i förhållandet: “Inte det man tror”

I en intervju med Nyheter24 berättar “Gift vid första ögonkastet”-experten och parterapeuten Fredric Bohm om den röda tråd som finns bland kriserna de flesta par går igenom, och vad du bör hålla utkik efter.
– Det finns kriser på ytan och så finns det reella kriser som ligger under det, förklarar Bohm.


Fredric Bohm är legitimerad parterapeut och psykolog, och har blivit ett välbekant ansikte i stugorna efter sin mångåriga medverkan i “Gift vid första ögonkastet”. I SVT:s populära realityprogram är Fredric Bohm en av experterna som matchar ihop deltagarna med deras äkta hälft. 

Fredric Bohm är en av experterna i SVT:s "Gift vid första ögonkastet"

Just nu sänds den nionde säsongen av det populära programmet, och likt andra år hjälper experterna Fredric Bohm, Kalle Norwald och Maria Farm även paren med vägledning under experimentets gång. 

Giftermål, barn och uppbrott: Så gick det sen för “Gift vid första ögonkastet”-paren

Parterapeuten om vanliga kriserna i förhållanden: "Finns en tydlig röd tråd"

"Det finns en väldigt tydlig röd tråd", säger Fredric Bohm. Foto: Pexels

I sitt yrke har Fredric Bohm stött på många par med många olika typer av problem. Och i en intervju med Nyheter24 berättar han att det finns vissa typer av kriser som de allra flesta par faktiskt går igenom, där man kan se en tydlig gemensam nämnare.  

– Det finns en väldigt tydlig röd tråd, men det är inte det man tror. Det finns kriser på ytan och så finns det reella kriser som ligger under det, berättar "Gift vid första ögonkastet"-experten och fortsätter: 

– På ytan handlar det väldigt ofta om livspussel. Det handlar om att: “Jag får inte tid, jag utvecklas inte som person, jag är trött, jag är frustrerad, jag är sliten”. Man kanske bråkar om tid och energi, om pengar, eller om livsprioriteringar.

4 tecken på att ni inte är kära längre – och då måste ni göra slut: "Inte bra"

"Frågorna du måste få ett svar på är...."

Enligt Fredrik Bohm kan däremot dessa ytliga kriser ofta grunda sig i något djupare. Och i dessa typer av kriser gäller det att få svar på vissa frågor i sin relation – som annars kan vara tydliga varningstecken.

– De första frågorna du måste få ett svar på handlar om: “Tycker du om mig? Hur mycket tycker du om mig? Värderar du mig högre än andra människor? Tycker du att jag är en bra person? Är jag värd att satsa på? Vill du mig väl?”, förklarar Bohm. 

De mer "ytliga" kriserna kan ofta grunda sig i något djupare, enligt Bohm. Foto: Pexels

Fredric Bohm: "Det man egentligen bråkar om är..."

Fredric Bohm berättar att i en sådan situation kan man få antingen ett ja eller ett nej. Och är svaret nej på dessa frågor bör man lägga ner mer tid och energi på att visa sin partner att man faktiskt tycker om dem. 

– Om du får ett ja så är du halvvägs där. Nästa fråga blir då: “Får jag tillräckligt med uppmärksamhet? Prioriterar du mig tillräckligt? Lägger du tillräckligt med tid och energi? Är jag tillräckligt högt rankad i din prioriteringsordning? Är du beredd att göra saker för mig?”, förklarar Fredric Bohm. 

Om du börjar uppfatta att din partner inte tycker om dig, att de inte lägger tid på dig eller att de inte prioriterar dig så är det alltså, enligt Fredric Bohm, en helt annan typ av kris. 

– Den yttrar sig ofta som den första typen av kris. Det man bråkar om är prioriteringar i livet, men det man egentligen bråkar om är att man inte känner sig tillräckligt respekterad eller uppmärksammad. 

Då ska du bli tillsammans med ditt ex igen – 3 viktiga frågor: "Farliga"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!