Går det att otrohetssäkra en relation?
Går det att otrohetssäkra en relation? - Foto: Pressbild/Sören Vilks och Stella Pictures

Otrohetssäkra en relation? Expertens råd – så minimerar du risken: "Viktigt"

Forskning visar att otrohet förekommer i 20-40 procent av alla relationer. Med den vetskapen är det kanske många som undrar om det överhuvudtaget går att otrohetssäkra ett förhållande? Nyheter24 frågade Angela Ahola, som är doktor i psykologi och som skrivit en bok på ämnet.


Otrohet är vanligare än vad många tror och enligt Angela Ahola, som är doktor i psykologi och författaren bakom "Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det", finns det till och med en högriskperson som med stor sannolikhet kommer att vänsterprassla.

Här kan du läsa om personen som alltid kommer att vara otrogen mot dig.

Angela Ahola: "Tre nivåer av kontakt"

Men låt säga att man är i en relation, kan man då otrohetssäkra förhållandet på något sätt? I en intervju med Nyheter24 konstaterar Angela Ahola att det inte finns något sätt att helt försäkra sig mot otrohet, men att det finns flera typer av kontakt med ens partner som kan minimera risken för otrohet.

– Det är det intellektuella, emotionella och det sexuella eller flörtiga. Så tre nivåer av kontakt är viktigt.

När det gäller det emotionella handlar det, enligt Ahola, om att exempelvis kunna vara öppen och sårbar, medan det sexuella eller flörtiga till exempel kan vara fysisk närhet och att hela tiden försöka få in "portioner av spänning" i förhållandet.

– Och sedan är det viktigt att utvecklas tillsammans. Livet är egentligen en lång, lång förändringsresa. Inget är gjutet i cement. Vi behöver prata med vår partner kontinuerligt. Se nya problem i vitögat innan de växer och ta upp problemen tidigt. Kärlek har en förmåga att kunna födas på nytt, om och om igen, och det är genom samtal. 

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

Läs fler artiklar på ämnet otrohet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!