Det finns flera tecken som kan indikera att din partner är otrogen.
Det finns flera tecken som kan indikera att din partner är otrogen. - Foto: Pexels

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

Otrohet är betydligt vanligare än vad man kanske tror. För Nyheter24 berättar psykologen Angela Ahola, som skrivit boken "Den nakna sanningen", om åtta tecken som kan indikera att din partner är otrogen mot dig.


Trots att otrohet i allra högsta grad betraktas som någonting tabubelagt i de flesta kretsar så innehåller 20-40 procent av alla relationer otrohet. Därmed kommer många antingen bedra eller bli bedragna under sin livstid.

I boken "Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det" som släpps 28 mars har Angela Ahola, som är doktor i psykologi, benas mekanismerna bakom otrohet ut. Detta med hjälp av intervjuer, forskning och genom att följa två personer som, vid tiden, var otrogna mot sina respektive partners.

Är ni i tvåårskrisen? Såhär klarar ni er igenom den

Finns det tecken på att ens partner är otrogen?

Genom arbetet med boken har Angela Ahola identifierat flera tecken som kan indikera att ens partner är otrogen. Först och främst finns det några mer väntade tecken.

– Det är till exempel att personen ljuger och blandar ihop historier och förklaringar eller att personen börjar gymma mer och generellt börjar bry sig om sitt utseende mer. Även att bli mer försiktig eller hemlighetsfull med sin mobiltelefon är ett ganska väntat tecken, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Men också att ens partner är mer explosivt och att den, istället för att svara på en fullt berättigad fråga, blir mer defensiv. 

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."

"Då tror vi lätt att allt är bra mellan oss"

Men det finns också tecken som kanske upplevs som mer "otippade" för gemene man, men som kan vara bra att vara uppmärksam på, enligt Angela Ahola.

– Ett av dessa tecken är att vår partner börjar vara extra kärleksfull på grund av skuldkänslor, och ett andra tecken är att vår partner plötsligt är extra glad och uppsluppen och det är ju för att han eller hon är nykär i någon annan. Då tror vi lätt att allt är så bra mellan oss, säger hon.

Foto: Pexels

Ytterligare ett kanske oväntat, men något mer konkret, tecken har med teknik att göra. Enligt Ahola kan tekniken vara den otrognes bäste vän i det avseendet att den gör det lättare att inleda och hålla affärer vid liv.

– Vi kan sitta hemma i soffan och underhålla en relation med en älskare eller älskarinna mitt under fredagsmyset, säger hon, men betonar samtidigt hur förrädisk tekniken kan vara:

– Många familjer använder ju såna för att man ska kunna hålla koll på barn och så. Men om vår partner plötsligt stänger av sin spårning, då kan det vara ett tecken på att han eller hon är otrogen.

Ett fjärde, mer oväntat tecken, är att den otrogne partnern slutar använda vårt namn.

– Istället kallar personen oss för älskling, gubben, gumman. Detta för att inte riskera att blanda ihop vårt namn med den andres. 

Så undviker du att bli friendzonad: "Viktigt att få till..."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.