Angela Ahola, doktor i psykologi, har tagit fram en "högriskprofil" som med stor sannolikhet kommer att vara otrogen mot sin partner.
Angela Ahola, doktor i psykologi, har tagit fram en "högriskprofil" som med stor sannolikhet kommer att vara otrogen mot sin partner. - Foto: Pressbild/Sören Vilks och Pexels

Här är personen som alltid kommer vara otrogen mot dig: "Ökar risken"

Visste du att det finns en viss typ av person som med mycket hög sannolikhet kommer att vara otrogen, oavsett vilken relation denne är i? För Nyheter24 berättar Angela Ahola, som är doktor i psykologi och som skrivit boken "Den nakna sanningen", om personen som inte drar sig för att bedra sin partner.


Att bli bedragen i ett förhållande är inte ovanligt. Faktum är att forskning visar att det i 20-40 procent av alla relationer förekommer otrohet

Enligt Angela Ahola, som är doktor i psykologi och som skrivit boken "Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det", finns det dessutom en person som med mycket stor sannolikhet kommer att vänsterprassla.

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

Högriskprofilen som är mer benägen att vara otrogen

I boken har Angela Ahola nämligen gått igenom tidigare forskning på otrohet och har därigenom kunnat skapa en så kallad "högriskprofil" som hon benämner som Person O.

Men vem är då detta?

– Person O är uppbyggd av tre olika faktorer: personligheten, situationen och relationen. Det finns alltså tecken att hålla utkik efter, säger Angela Ahola till Nyheter24.

Person O är antingen medelålders och i en långvarig relation eller i 20-30-årsåldern.

– Den här personen bor också i en storstad och är en högkonsument av alkohol, konstaterar Ahola och fortsätter vidare:

– Sedan är Person O känslig för uttråkning, lågempatisk och emotionellt instabil och inte samvetsgrann, vilket betyder att man är mer slarvig.

Angela Ahola: "Behöver mer dopamin"

Person O har också vad som kallas långa dopamingener.

– Det betyder att de behöver mer dopamin för att känna sig bra eller för att få en kick. Det behöver alltså fyllas på med mer dopamin.

Denna person är också mer utåtriktad än sin partner och uppvisar en större öppenhet för nya erfarenheter. 

– Alltså, mer äventyrlig och spänningssökande.

Person O har även drag av psykopati, narcissism eller en historik av depressioner. Forskningen har dessutom, enligt Ahola, visat att Person O har en pappa som varit otrogen eftersom det ökar sannolikheten för att man själv är otrogen.

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."

"Person O misstänker att partnern är otrogen"

När det kommer till relationsfaktorerna lyfter Angela Ahola fram hur Person O inte är nöjd och otillfredsställd med sin nuvarande relation.

– Person O har en hög konfliktnivå med sin partner och det är mycket negativ kommunikation. Denne känner sig inte tillfreds med sexlivet, är uttråkad och upplever få positiva och öppna stunder med sin partner.

Högriskprofilen har också en egen teori om sin respektive.

– Person O misstänker att hans eller hennes partner är otrogen, vilket ökar risken för egen otrohet. 

Ytterligare faktorer i relationen som gör att Person O riskerar att vara otrogen är om denne anser sig vara mer attraktiv eller socialt önskvärd jämfört med sin partner. 

Situationerna som ökar otrohetsrisken för Person O

Det finns, som tidigare nämnt, också vissa situationella faktorer som spelar in i Person O:s benägenhet att vara otrogen. I detta fall pekar Angela Ahola på två situationer.

– Det ena är om Person O går på fester och blir berusad och det andra är om Person O har ett jobb där denne och kollegorna jobbar mycket "one on one", diskuterar mycket personliga ämnen och arbetet innefattar fysisk beröring. 

– Om det dessutom är en arbetsplats med ojämn könsfördelning, med många kvinnor eller många män, är det också en faktor som ökar otrohetsrisken för Person O. 

"Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det" släpptes tidigare i mars.

3 tecken på att din partner tyvärr inte är den rätta för dig

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.