Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexbrott uppdagas på Twitter

Hanna Fridén
1 av 3

Hanna Fridén

Hanna Fridén

#prataomdet - ett bra initiativ
2 av 3

#prataomdet - ett bra initiativ

Bertil Ericson / SCANPIX

Johanna Koljonen
3 av 3

Johanna Koljonen

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Sex & Blandat | 16/12/2010 23:08

"Om taggen var en tävling i vem som utsatts för de vidrigaste övergreppen vore det omöjligt att utse en vinnare", skriver chefredaktör Aaron Israelson om Twitterfenomenet #prataomdet.

En skara människor med Johanna Koljonen i spetsen är initiativtagare till #prataomdet - hashtagen på Twitter som har tagit enorma proportioner.

Tanken är att man ska - om man vill, berätta sin egen historia om de övergrepp och/eller sexuella trakasserier man eventuellt har utsatts för.

#prataomdet handlar om att uppmärksamma det faktum att maktmissbruk och övergrepp av det här slaget verkligen förekommer och att det är vanligare än vad man kanske tror.

Det handlar om att visa att det är ok att prata om det, att det finns fler i samma situation och att tala om, att det är helt rätt att polisanmäla sådana händelser.

Nyheter24:s chefredaktör Aaron Israelson bloggar i dag om #prataomdet:

"Det här är förmodligen det viktigaste som hänt på Twitter – eller kanske i sociala medier överhuvud taget." Skriver Israelson, och "Aldrig har så många vittnesmål om sexuella övergepp samlats på ett och samma ställe. Den massiva effekten är förkrossande och nog det som – dessvärre – krävs för att makthavare, förövare och de likgiltiga förhoppningsvis ska vakna." fortsätter han i sin blogg.

Även Hanna Fridén tar upp ämnet och har dessutom bidragit till den redan väldigt långa Twitter-tråden med sin egen historia:

"Jag har berättat min egen historia, om den man inom media som ville byta sex mot karriärframsteg. Den man som blev arg när jag sa nej, och vad som skedde efter det." Skriver Hanna i sin blogg i dag.

Fridén och Israelson lär inte bli de sista som skriver om #prataomdet, gissar Sex & Blandat.

Kanske har du själv bloggat eller twittrat om din historia, eller uttryckt din åsikt om #prataomdet i din blogg? Dela gärna med dig!