IKEA.
1 av 2
IKEA. - Foto: Ikea
Annonsen som väckt starka reaktioner i Italien.
2 av 2
Annonsen som väckt starka reaktioner i Italien. - Foto: Ikea.com

Ikea provocerar i Italien

En annonskampanj av gayvänlig natur - signerad Ikea - har väckt starka reaktioner i Italien.– Vi är öppna för alla familjer.


Det här är Ikea

Ikea grundades 1943. Namnet består av grundaren Ingvar Kamprads initialer och den första bokstaven i namnet på gården Elmtaryd och byn Agunnaryd i södra Sverige där han växte upp. Ingvar Kamprad var bara 17 år när han registrerade namnet Ikea.

Ikea i Italien tog fram utbildningsmaterial till skolor under åren 2004, 2005 och 2006. Två olika paket togs fram: "Ansvarsfull energi" och "Ansvarsfullt skogsbruk". Båda distrubuerades gratis till skolor nära varuhusen.

Källa: Ikea.com.

Annonsens bild, som föreställer två män hand i hand hade kanske ansetts okej om man bara struntat i rubriken som lyder:

"Vi är öppna för alla familjer."

Det är nämligen den, och annonstexten:

”Hos oss kommer du att känna dig hemma. Vi vill göra livet enklare för alla människor, alla familjer, alla par, vem eller vilka de än är", som tidningen Il Giornale rasat över.

Enligt Il Giornale handlar detta om "svensk imperialism" och tidningen kallar annonsen för "provokativ".

– Att kalla två män som lever ihop för en "familj" är det som anses mest provocerande i ett land där katolska kyrkan och den italienska högern definitivt sagt nej till alla reformer på det familjepolitiska området när det gäller par av samma kön, skriver QX.se.

Hurra för Ikea, säger vi.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!