Eric Rosén, Emma Malmlöf, Elin Kvist och Matilda Andersson i veckans panel.
Eric Rosén, Emma Malmlöf, Elin Kvist och Matilda Andersson i veckans panel.

"Är tvångssterilisering rätt eller fel?"

VECKANS PANEL. Senaste tiden har denna fråga fått många att reagera. Vi frågade vår panel:Är det rätt att tvångssterilisera människor som genomgått ett könsbyte?


Eric Rosén:

- För mig är det helt absurt att frågan ens ska behöva ställas och vara aktuell i rikspolitiken. Det är som att fråga om man ska amputera handen på folk som förstorar brösten eller om man ska tvinga personer att omskära sig om de genomgår en hormonbehandling för att de i tonåren inte växer som de ska. Det är helt enkelt saker som bara har en koppling för att nån bestämt det, för att någon konstruerat den. Inte för att det spelar roll egentligen. Om man inte värderar människors föräldrapotential utifrån kön och sexualitet - vilket delar av KD i och för sig gör. 
 

Emma Malmlöf:

- Självklart inte. Det gör mig upprörd att det ens existerar människor som vill ta bort rätten för andra att bestämma över sin egen kropp. Människor är människor, oavsett läggning, kön eller önskan om att ha ett annat kön.

Elin Kvist:

- Att ta ifrån en människa rätten att föda, vårda och älska ett barn på grund av ålderdomlig intolerans är fullkomligt fruktansvärt.

- Hur mycket kärlek, omtanke och värme en förälder har möjlighet att ge och erbjuda sina barn ligger långt utanför uppfyllda könsstereotyper och "korrekt" familjekonstellation. Snälla, låt oss leva i ett modernt och nytänkande samhälle år 2012 -  utan dammiga åsikter och gråhårig politik.

Matilda Andersson
:

- Nej. Det känns lika modernt som att mäta skallen på folk för att se hur pass begåvade de är. Människor har rätt att byta kön men förbjuds att skaffa barn, det går inte riktigt ihop. Det blev förbjudet att tvångssterilisera människor 1976 - alla utom de som bytt kön. Det känns fruktansvärt omodernt att det här fortfarande överhuvudtaget är en fråga. Att samhället säger nej till människor som avviker från normen.

- De politiker som röstat mot kanske skulle överväga att själva genomgå en tvångssterilisering? För tänk så hemskt om deras åsikter överförs till deras ungar - vilket kan medföra att de i framtiden kommer att skilja sig från mängden när resten av samhället ser det som givet att var och en har rätt att bestämma över sin egen kropp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!