Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läsarfråga: "Ge mig min sexlust tillbaka"

- 24/09/2010, 15:59 -
Det är inte alltid så lätt att hitta nyckeln när kroppen och hjärnan väl har låst sig.

Det är inte alltid så lätt att hitta nyckeln när kroppen och hjärnan väl har låst sig.

sxc.hu

Människans sexlust kommer och går, men vad gör man om den stannar borta alldeles för länge?

Fråga:

Hej

Något som jag skulle vilja läsa om är ett inlägg i stil med ”ingen sexlust längre, vad gör man nu?” Då jag blivit extremt sårad av min förra kille har jag liksom tappat själva lusten till att ha sex. Snälla skriv ett inlägg och ge lite tips eller något förslag om hur jag kan få tillbaka min sexlust.

Kramis

 

Svar:

Först och främst vill jag poängtera att alla människor har olika mycket sexlust och att även den vanligtvis mest kåta ibland inte alls känner för att ha sex. Det är inget konstigt att man periodvis inte har någon sexlust eftersom den, precis som med så mycket annat går upp och ner. Vanliga orsaker till minskad sexlust är nedstämdhet, stress, sömnbrist, problem i relationen och medicinering av olika slag. Till exempel är det inte ovanligt att man upplever minskad sexlust som bieffekt av antidepressiva mediciner. Nu nämner du dock att du tidigare blivit mycket sårad och att du tror att det är anledningen till varför du inte vill ha sex i nuläget. Jag tror tyvärr att du är något på spåret där.

Viktigt att veta är att kroppen och hjärnan lätt låser sig och att den press du i dagsläget är utsatt för, genom att du vill känna dig kåt och sugen men inte gör det, bidrar antagligen till att du känner ännu mindre sexlust. Bakvänt det där men det är ungefär som att man inte kan tvinga fram en orgasm för ju mer man tänker på att komma desto mindre visar den sig. Mitt bästa tips är därför att försöka tänka på annat, stressa inte upp dig över det här utan låt det vara så gott det går, även om det är svårt.

Om man vet vad roten till ett problem är, kan det också vara bra att innan man gör någonting annat, ta itu med orsaken. I ditt fall handlar det förmodligen om att göra upp med ditt förflutna. Kanske du skulle försöka förlåta ditt ex och därmed lättare kunna lämna både honom och det han gjorde, bakom dig en gång för alla. Om jag var du, skulle jag försöka göra det och liksom gå stark ur det hela.

Rent praktiskt tror jag att bästa sättet att hitta sin lust igen är att njuta mycket men på mindre kravlösa vis, att vara fysisk med någon men utan att verkligen ha sex. Att påminna sig om hur härligt det är med närhet. I förlängningen leder det förhoppningsvis till att du vill ha mer och mer och plötsligt kanske du bara ligger där och tänker “nämen hoppla, jag har ju sex!”.

Jag tror också att det vore bra för dig att vårda din sexuelitet på egen hand. Av samma anledning som ovan, det är helt utan krav på att något måste ske och för att väcka kåtheten till liv igen. Ibland är det ju till och med så att man måste ha lite sex för att lära sig uppskatta det igen. Nu har du troligtvis nästan glömt bort hur skönt, njutbart och fint det faktiskt kan vara att ligga med någon. Du ska absolut inte tvinga dig att göra något du inte vill, men jag tror att du förstår hur jag menar.

Titta på filmer du tidigare har tyckt varit sexiga, läs kanske en sexnovell innan du somnar och sist men inte minst, njut av ditt eget sällskap. Då du har en stund över eller bara är uttråkad, onanera för allt vad du är värd!

Hoppas du får lusten tillbaka och lycka till!