Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dubbelsegrar i STCC-premiären

Sport | 02/05/2009 17:46

Dahlgrens domkraft på vift i Mantorp.

En explosion, en rejäl mc-krasch och en omgång bilschack. STCC på Mantorp Park bjöd på en hel del under premiären.

Men när sista varvet var färdigkört var allt ändå som vanligt igen:

Richard Göransson, BMW, leder serien. Han har tre titlar sedan tidigare och är en av favoriterna till att vinna det här året också.

Den som förmodligen blir hans värste konkurrent, var föraren som vann första STCC-loppet för säsongen: Robert Dahlgren, Volvo.

Det var också han som bjöd på dagens explosion.

Precis före start small Dahlgrens ena domkraft (!) i Volvon i väg, med ett brak som fick Mantorp att hicka till. För stackars Dahlgren kunde det gått ännu värre.

Domkrafterna i STCC-bilarna är lufttrycksladdade och ska normalt kunna höja bilen på en bråkdel av en sekund. Nu fick en av domkrafterna fram fnatt och for iväg som en raket.

– Den tog med sig vindrutan och delar av instrumentbrädan, sade Dahlgren efteråt.

Teamet tog fram silvertejpen och fiffigheten och klistrade dit nya delar, medan Dahlgren försökte ta djupa andetag för att hitta den mentala balansen igen.

– Tack och lov blev det gulflagg nästan med detsamma i loppet, så att jag hann lugna ner mig lite, sade Dahlgren.

Lugn och lugn förresten - ingen hängde med när Dahlgren väl hittat gasen igen och första loppet blev dubbelt Volvo.

Bakom Dahlgren och hans stallkompis Tommy Rustad spelade BMW-grabbarna Richard Göransson och Thed Björk ett slags egen variant av bilschack.

Björk tänkte och grubblade och gjorde sitt drag med två varv kvar, och tog över tredjeplatsen. Sedan var det Göranssons tur. Med bara några kurvor kvar att köra, kontrade han.

–Jag gjorde en liten fint och han bromsade bort sig, sade Göransson nöjt medan Björk led.

Andra STCC-loppet blev mest en repris på fighten Björck-Göransson. Den annars så snabbe Robert Dahlgren parkerade sin Volvo på gräset och även om Thed Björk försökte vara schacksmart även den här gången så kom han inte förbi. Göransson vann.

I mc-loppet vurpade Niki Lindfors och det blev varv efter var under gulflagg medan räddningsaktionen pågick. När Lindfors togs till sjukhus, mest för säkerhets skull - hans skador var lindriga, återstod bara två varv att tävla på.

Skrivet av: