Migrantarbetarnas arbete inför fotbolls-VM är snart klart. Den 20 november inleds fotbolls-VM i Qatar. Bilder är tagen den 13 november.
Migrantarbetarnas arbete inför fotbolls-VM är snart klart. Den 20 november inleds fotbolls-VM i Qatar. Bilder är tagen den 13 november. - Foto: TT

Qatars VM-dröm: Bli en internationell storspelare

Förhoppningen att bli känd för stora arenor och sportevenemang sprack. Massiv kritik har riktats mot VM-värden Qatar.Men på söndag är det dags för VM-premiär.


Lyxhotell och överdådiga arenor, byggda av migrantarbetare under slavlika förhållanden, står redo att användas. Qatar, det lilla emiratet i Persiska viken, granne med stora Saudiarabien, blir Mellanösterns första land att stå värd för fotbolls-VM.

Men inte till den beundran Qatar önskat – som ett inspirerande land med stora kulturella värden. I stället har världen riktat sin uppmärksamhet mot slavlika förhållanden och brott mot mänskliga rättigheter.

Runt 30 000 migranter kom till Qatar för att bygga upp arenor och infrastruktur inför världsmästerskapet.

Journalisten Pete Pattisson har undersökt migrantarbetarnas arbetsförhållanden i Qatar. Han säger till Euronews att situationen för miljontals migrantarbetare var usel redan tidigare, med låga löner, farliga arbetsförhållanden, konfiskering av pass och ett stort antal dödsfall som inte utretts.

Något Qatar har viftat bort.

Framtid utan olja

Qatar är en monarki med en absolut maktkoncentration. Emiren utövar den verkställande, lagstiftande och dömande makten. Alla politiska partier är förbjudna.

Bara omkring tolv procent av landets 2,6 miljoner invånare är qatarier. Resten är migranter, främst män från Sydasien och Östafrika, som arbetar inom byggsektorn, säkerhet och service.

Att stå som värdland till fotbolls-VM har varit en viktig vändpunkt för Qatar, som levt väl på olja och gas men också har insett att tillgångarna en dag kommer att sina.

— Qatar försöker visa upp sig som en seriös internationell spelare, säger Rothna Begum, forskare vid Human Rights Watch (HRW), till Euronews.

Liberal i jämförelse

Qatar har inga särskilda klädregler för besökare. Alkohol är tillåtet i viss utsträckning på exklusiva barer och restauranger.

I regionen anses landet vara förhållandevis liberalt jämfört med grannar som Saudiarabien och Kuwait. Samtidigt tvingas hbtqi-personer leva i det fördolda, och löper risk att godtyckligt fängslas.

Häromdagen dementerade den brittiska superstjärnan Dua Lipa uppgifter om ett framträdande på VM-invigningen. Hon passade även på att kritisera Qatar för bristande mänskliga rättigheter.

Den kraftiga kritiken mot Qatar har enligt Pete Pattisson lett till en pr-kamp, där qatarier och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) påstår att allt är bra nu. En bild många människorättsorganisationer inte delar.

TT
/
/
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?