Henrik Rydström tar över som huvudtränare för Malmö FF.
Henrik Rydström tar över som huvudtränare för Malmö FF. - Foto: TT

Rydström: Ett uttryck av någon form av kärlek

Denna gång var Henrik Rydström redo att ta klivet till Malmö FF.Hans avbrutna kontrakt med Kalmar FF väcker dock reaktioner i klubben där han ses som en spelarikon.Det är ett uttryck av någon form av kärlek. Men på ett konstigt manligt sätt, säger den nye MFF-tränaren.


Fakta: Henrik Rydström

Född: 16 februari 1976.

Spelarkarriär som senior: Kalmar FF (1994–2013).

Främsta merit som spelare: SM-guld 2008.

Tränarkarriär: Inledde som tränare för U17- och U19-lagen i Kalmar, assisterande tränare åt både Peter Swärdh (2016) och Nanne Bergstrand (2018). Huvudtränare under hösten 2018 när Bergstrand var sjukskriven. Tränade Sirius i allsvenskan 2019–2020 – under det första året delade han tränarskapet med Mirza Jelecak, andra säsongen var han ensam huvudtränare. Huvudtränare för Kalmar FF 2021–2022.

Övrigt: Har gjort flest allsvenska matcher (314) och flest matcher över huvud taget för Kalmar (802). Hans tröjnummer 8 är pensionerat och får inte användas

Aktuell: Klar som ny huvudtränare för Malmö FF.

Henrik Rydström är inte känd för att ge några korta svar i intervjuer. Han gjorde inget undantag när han presenterades som ny tränare för Malmö FF. Efter en 45 minuter lång presskonferens följde ytterligare en halvtimme med enskilda intervjuer.

— Jag är inte så bra på att ge korta svar, säger han med ett leende till TT.

"Känner stor besvikelse"

Exakt samtidigt som Rydström presenterades i innandömet av Eleda stadion i Malmö höll Kalmar FF en presskonferens på Guldfågeln arena.

— Vi känner stor besvikelse över att Henrik Rydström väljer att bryta sitt kontrakt med två år kvar. Vi har gjort allt i vår makt för att han skulle vara kvar, säger KFF:s klubbchef Markus Rosenlund.

— Det fanns inget som Kalmar FF hade kunnat göra för att jag inte skulle ha tagit det här klivet, svarar Rydström.

— Det har inte handlat om att Kalmar gör si eller så, eller att jag inte är nöjd med Kalmar FF. Det här var något jag helt enkelt inte kunde säga nej till.

Även Kalmarsupportrar har uttryckt stor besvikelse över att ikonen Rydström ska lämna.

— Jag respekterar det. För mig är ju supportrarna klubbarna och föreningarna.

Mamma blir bedrövad

Rydström säger att för tränare och spelare är fotbollen mer ett yrke.

— Men det är supportrarna som står där och betalar pengarna, de som lägger ner tiden. Jag tycker att de ska få reagera, säger 46-åringen.

Samtidigt har supportrarna inte hela bilden klar för sig hur processen har gått till, menar han.

— Förhoppningsvis lägger det sig. Det är mer min mamma som läser alla kommentarer som skrivs. Hon är väl lite bedrövad, men jag vet att det är ett uttryck av någon form av kärlek. Men på ett konstigt manligt sätt.

Enligt KFF:s Markus Rosenlund ska klubben fått "säkert den bästa ersättning som en svensk klubb fått för en tränare inom landet", enligt Barometern.

Aktuell redan i vintras

— Oj, den kunskapen sitter inte jag på. Jag kan inte ställa det i paritet, säger MFF:s sportdirektör Daniel Andersson.

Andersson säger att Rydström var aktuell att ta över redan i vintras, men då hann parterna inte särskilt långt i processen. Då meddelade Rydström tidigt att han ville stanna i Kalmar eftersom hans äldsta dotter fortfarande går på gymnasiet. Han hade återvänt till staden inför säsongen 2021 efter att ha pendlat i två år till Uppsala under Siriustiden.

— Hon har blivit äldre och går sista året. Hennes självständighet har blivit större och jag känner att jag i två år har kunnat vara den pappa jag vill vara till henne. Då kan man skifta fokus litegrann. Därför var tajmingen nu väldigt bra utifrån ett socialt hänseende, säger Rydström.

Turbulent MFF-säsong

Under Rydströms två säsonger i Kalmar slutade laget sexa i fjol och fyra i år. Nu ska han ta över "mesta mästarna" med 22 SM-guld. Ett MFF som kommer från en misslyckad och turbulent allsvensk säsong. Efter två raka guld blev det endast en sjundeplats för den skånska storklubben och denna säsong har laget haft tre olika tränare.

— Det är inte många andra utmaningar i Sverige som känns så lockande och intressanta (som MFF). Jag har också känt personligen att jag känner mig redo för att vara i en miljö där det finns helt andra krav, säger Henrik Rydström.

TT
/
AHL
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.