Brasilien gav en guidad tur på träningsanläggningen i utkanten av Doha.
Brasilien gav en guidad tur på träningsanläggningen i utkanten av Doha. - Foto: TT

Brasiliens VM-plan: Påminna om tidigare succéer

Brasilien har drömt och längtat sedan succén i Japan och Sydkorea 2002.Känslor som VM-favoriten har tagit med sig till mästerskapet i Qatar.Träningsanläggningen är tapetserad av guldminnen och peppande fraser.


Fakta: Brasiliens VM

Brasilien inleder VM-slutspelet på torsdag, då ställs landslaget mot Serbien. I fortsättningen grupp G väntar sedan matcher mot Schweiz och Kamerun.

Utifrån sett är al-Arabis hemmaarena inte ens i närheten av Dohas glamourösa, pampiga och fantasifyllda byggnader.

Grand Hamad Stadium märks knappt, om det inte vore för sina stora belysningsstolpar av gammal modell som sticker upp.

Här spelar laget med smeknamnet ”dream team” och som den gångna säsongen slutade fyra i Qatars toppliga Q-league.

Under VM är det dock ett annat ”dream team” som använder arenan.

Brasilien.

Det är här som nationen — tillika VM-favoriten — tränar och nöter in varianter som ska ge sitt fotbollstokiga land något alldeles extra att jubla åt den 18 december, då planen är att Brasilien ska lyfta pokalen för första gången sedan triumfen 2002.

Mediebevakningen är därefter.

Den är massiv, som det i och för sig brukar vara när det är dags för VM.

Och trycket, pressen, förväntan är verkligen tydlig när landslaget öppnar upp dörrarna till anläggningen.

Neymars plats i omklädningsrummet är välbevakad.

När omklädningsrummet öppnas blev det rusning. Alla tar sikte på ett speciellt bås. Tredje sittplatsen på bänkraden närmast poolerna sitter den största stjärna i det stjärnfyllda laget: Neymar.

Paris SG-spelaren är, precis som Lionel Messi är för Argentina, den som ska föra Brasilien till framgång. På andra sida, ovanför sina medspelares bås finns en fras för daglig påminnelse: ”Fokusera och njut”.

I Brasiliens minnesgalleri: en bild från VM-finalen i Stockholm 1958.

Korridoren från omklädningsrummet till bland annat loungen, materialrummet och gymmet har tapetserats och målats. Lukten är därefter. Sträckan är en minnesvandring med nationens VM-framgångar som sällskap. Bland annat finns en bild från guldjublet i Stockholm 1958, där VM-finalen slutade 5–2 mot Sverige.

Det nyutrustade gymmet på träningsanläggningen.

Gymmet luktar också nytt och målarfärg. Där finns maskiner med röda dynor och svarta fria vikter så att Neymar, Alisson, Gabriel Jesus, Vinicius Jr och alla andra kan bygga sina muskler; allt från biceps, bål och lårmuskler.

Vila, spring eller cykla, det är bara att välja.

I ett angränsande rum har golvet dekorerats med Brasiliens färger; blått, grönt och gult. Där finns blå solstolar att slappa på samtidigt som några kan göra sin löpmeter på löpbandet eller köra nödvändigt nötande på träningscyklarna. Den som vill duscha kan bara ta några kliv in bakom kakelväggarna och dra för draperiet.

Här ska Brasilien prata om taktiska och tekniska detaljer.

Glömdes teoridelen i Grand Hamad Stadiums inre bort? Vitt, vitt, vitt och med svarta stolar som bildar tre fjärdedelar av en kvadrat framför tv-skärmen.

I loungen ska självförtroendet stärkas genom peppande fraser.

I loungedelen finns fler peppande fraser: ”Mentalt stark”, ”Tillit kan inte fås eller ges hur som helst”, ”Njut av förtroendets ögonblick”. Där kan Thiago Silva, Dani Alves, Casemiro & Co dessutom ha koll på hur VM fortgår vid sidan av sina egna matcher, samtidigt som de sitter i svarta, mjuka läderfåtöljer och snackar, vilar eller vad de nu gör.

Zinho, guldhjälte från VM 1994, uppmärksammas under pressträffen.

Brasiliens exklusiva pressträff bjuder även på guldglans. En av personerna som kollar in landslagets faciliteter är nämligen Zinho. Den numera 55-årige mittfältaren var en del av laget som 1994 verkligen grävde guld i USA. På vägen till pokalen satte de stopp för Sveriges dröm om att åstadkomma något stort och unikt.

Plats för plask.

I ett av de flera duschutrymmen finns en blå tunna, kan det möjligtvis vara en enklare variant av isbad? I närheten finns dock ett par betydligt trevligare pooler. Två steg upp, två steg ner – och så kan säkert samtliga spelare, förbundskaptenen Tite och några fler ledare få plats för lite plask.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!