Argentina, ledda av superstjärnan Lionel Messi, inleder VM mot Saudiarabien under tisdagen.
Argentina, ledda av superstjärnan Lionel Messi, inleder VM mot Saudiarabien under tisdagen. - Foto: TT

Guide: Dagens matcher i fotbolls-VM

Argentinska grillfester, dopningsfall och Christian Eriksens återkomst – tre punkter inför dagens VM-matcher i Qatar. Här är allt du behöver veta.


Vad: Argentina–Saudiarabien, grupp C

När: Tisdag klockan 11.00

Var: Lusailstadion, Lusail

TV/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Messis avsked?

Lionel Messi har vunnit nästan allt som går att vinna i fotbollsvärlden – men ett VM-guld saknas.

VM i Qatar kan bli superstjärnans sista som spelare.

— Det här kan bli mitt sista VM, med tanke på min ålder. Men vi får se hur jag känner mig efter att mästerskapet är över, säger han.

+ Dopningsdilemma

Mittfältaren Fahad Al-Muwallad, till vardags i saudiska Al-Shabab, testade i februari positivt för det dopningsklassade preparatet furosemid, ett medel som används för att maskera andra otillåtna substanser.

Saudiarabiens förbundskapten Hervé Renard beslutade dock strax före turneringen att plocka bort Al-Muwallad från VM-truppen som en "försiktighetsåtgärd". Han ersattes av Nawaf Al-Abed.

+ 500 kilo kött

Argentina har enligt uppgifter tagit med sig omkring 500 kilo kött – för att skapa "hemmakänsla". Argentina valde bort lyxhotell för att ha möjlighet till grillkonceptet asado.

— Det är viktigt för spelarna och argentinare i allmänhet, det är en del av vår kultur, säger en person på förbundet enligt flera medier.

.

Vad: Danmark–Tunisien, grupp D

När: Tisdag klockan 14.00

Var: Education City Stadium

TV/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Danmark – en outsider

Efter en semifinal i EM förra sommaren och bra spel i både Nations League och VM-kvalet kommer Danmark till Qatar som en outsider. Förbundskapten Kasper Hjulmand vill dock tona ner förväntningarna.

— Jag tror inte man ser oss som några av turneringens största favoriter. Vi har fortfarande ett avstånd till de största nationerna, men vi har visat tidigare att vi kan slå dem, om vi spelar bra och når vårt bästa, säger han.

+ Eriksens återkomst

Christian Eriksen är tillbaka i ett mästerskap. Mindre än 18 månader efter att fotbollsvärlden såg honom segna ner livlös under EM-premiären mot Finland förra sommaren.

— Jag är bara glad över att vara tillbaka. Som alla vet är det speciellt att spela VM. Jag har haft turen att ha spelat i ett eller två tidigare men det förblir speciellt, säger Eriksen enligt nyhetsbyrån AFP.

+ Spelar för alla arabiska länder

Tunisiens anfallare Issam Jebali, som tidigare spelat i Elfsborg och Värnamo, räknar inte bara med tunisiskt stöd.

— Alla arabiska gemenskaper kommer att heja på oss. Vi hoppas kunna leva upp till förväntningarna från varje arabiskt land, säger 30-åringen enligt nyhetsbyrån AP.

.

Vad: Mexiko–Polen, grupp C

När: Tisdag klockan 17.00

Var: Stadium 974, Doha

TV/Radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Udda arenan

Stadium 974 är VM:s kanske visuellt mest slående och udda arena. Belägen vid vattnet – och byggd av fraktcontainrar som syns på utsidan. "Pop-up"-arenan kommer dessutom att plockas isär helt efter VM. Siffran 974 refererar till Qatars telefonriktnummer samt antalet containrar arenan är byggd av.

+ Lewandowskis dystra VM-facit

Robert Lewandowski är Polens storstjärna och ses av många som en av världens bästa anfallare. I landslagströjan har han noterats för 76 mål på 134 landskamper – men i VM är hans facit blekt. På tre matcher är anfallarens saldo 0 mål och 0 assist. Ändrar han på det i Qatar?

+ Åttondelsfinal sju VM i följd

Mexiko har tagit sig till åttondelsfinal i varje VM-slutspel sedan 1994. Den gången blev det förlust, på straffar, mot Bulgarien. Sedan dess har det blivit ytterligare sex raka åttondelsfinaler, men likväl noll kvartsfinaler. Landets bästa VM-notering är kvartsfinal – vilket man tog sig till både 1970 och 1986, båda upplagorna spelades i Mexiko.

.

Vad: Frankrike–Australien, grupp D

När: Tisdag klockan 20.00

Var: al-Janoub-stadion, Al Wakrah

TV/Radio: TV4/ C More/ P4 Radiosporten

+ Skadeskjutet Frankrike

Skador i parti och minut har präglat det franska landslagets höst. Världsstjärnor såsom Ballon d'Or-vinnaren Karim Benzema och mittfältarna Paul Pogba och N'Golo Kanté missar alla VM. Det gör även Christopher Nkunku, Mike Maignan och Presnel Kimpembe.

+ Sätter sitt hopp hos Mbappe

I och med alla skador sätter den franska förbundskaptenen Didier Deschamps sitt hopp till Kylian Mbappé, 23.

— Han är fortfarande en ung spelare, men han gjorde stora saker redan för fyra år sedan. Han har förmågan att vara avgörande när som helst, till skillnad från många andra spelare, säger Deschamps enligt AFP.

+ Australiskt avbräck

Yttern Martin Boyle, till vardags i Hibernian, har svarat för fem mål på 19 matcher för Australien. För tre veckor sedan skadade Boyle sitt knä – nu står det klart att han missar VM. Han kommer dock stanna för att stödja laget under mästerskapet.

"Jag är inte riktigt säker på att jag kan sätta ord på hur tom jag är över att dra mig ur VM-truppen. Nu är mitt fulla fokus på att vara 'vibe-manager' för grabbarna", skriver 21-åringen på Instagram.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!