I centrala Doha samlas tiotusentals supportrar i fanzones för att följa fotbolls-VM på bland annat se matcher på storbildsskärmar och dricka öl.
I centrala Doha samlas tiotusentals supportrar i fanzones för att följa fotbolls-VM på bland annat se matcher på storbildsskärmar och dricka öl. - Foto: TT

Klockan 19 – då flödar ölen i Qatar

När grindarna öppnas hörs jublet.Nu kan öl köpas.Och det är många som vill göra just det under fotbolls-VM i alkoholstrikta Qatar.


Fakta: Alkoholförbudet i Qatar

För att köpa alkohol för egen konsumtion i Qatar krävs ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utlänning som har uppehållstillstånd i landet.

Många av de internationella hotellen serverar sina icke-muslimska gäster alkohol, men det gäller att vara försiktig.

Det är olagligt att dricka alkohol eller vara berusad på allmän plats, inklusive på någon av landets flygplatser.

Före VM kom beskedet att supportar, under mästerskapet, skulle kunna köpa öl tre timmar innan avspark och en timme efter slutsignal i speciellt uppförda tält i anslutning till arenan. Under matchens gång skulle det däremot vara förbjudet att köpa alkoholhaltig dryck.

Två dagar före premiärmatchen ändrades allt. Då bekräftade det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att öl- och övrig alkoholförsäljning förbjuds vid samtliga åtta arenor under fotbolls-VM i Qatar.

"Efter diskussioner mellan myndigheter i arrangörslandet och Fifa har det beslutats att fokusera på alkoholfria drycker på Fifa Fan festival, andra supporterområden och officiella arenor", skrev Internationella fotbollsförbundet i ett uttalande.

En efter en går de mot utgången. Vissa bär på ett glas, andra på två men de flesta har bunkrat upp med kvällens maximala tillåtna köp på fyra öl.

Alla ler.

Alla ser till att föreviga ögonblicket då de får dricka öl under fotbolls-VM i Qatar. Det är selfies, det spelas in videofilmer, det poseras på alla håll och kanter.

Men det finns vissa som inte delar glädjen.

Vid utgången står en kille, han lutar sig mot kravallstaketet och har telefonen i riktning mot alla som har längtat efter att få släcka törsten.

Under några minuter videofilmar han alla. För varje person som går ut ropar han högt att det är förbjudet:

— Haram, haram.

— Haram, haram.

I centrala Doha samlas tusentals supportrar i så kallade fanzones för att följa fotbolls-VM på storbildsskärmar – och dricka öl.

Stor öllängtan

Ingen bryr sig om vad han säger. I stället tittar de mot honom, in i kameran och ler stort. Ölen är efterlängtad.

För att köpa alkohol för egen konsumtion i Qatar krävs ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utlänning som har uppehållstillstånd i landet.

Under fotbolls-VM i Qatar har alkoholfylld öl förbjudits att säljas i närheten av arenorna och på fanzone är det också hårt reglerat.

Dyrt, dessutom.

Ett glas kostar ungefär 150 kronor. Ölserveringen är tillåten från klockan 19.00 — prick, inte en sekund tidigare.

Fansen har i drygt en timme stått i kön utanför öltälten, som lyser lika rött som det internationella fotbollsförbundet Fifas stora VM-sponsorns logotyp, och jublar högt när vakterna öppnar grindarna.

Kritiserat mästerskap

Möjligheten att dricka öl är inte det enda som kritiserats under VM.

Lagen har varit kritiska mot Fifa att de inte får bära ”One Love”-bindeln, som står upp mot diskriminering och bejakar mångfald, och Qatar har de senaste åren varit under lupp, bland annat på grund av bristen på grundläggande mänskliga rättigheter, sin hållning i hbtq-frågor och att migrantarbetare har dött under tiden de byggt upp allt som ett VM-slutspel kräver.

Den här kvällen existerar dock inga kritiska tankar på fanzone.

Japanska fans är glada över skrällsegern mot Tyskland, spanska anhängare är lyriska över storsegern mot Costa Rica och Kanadas inresta är mest bara nöjda över att äntligen vara en del av ett världsmästerskap.

— VM är fantastiskt, säger spanska Rachel som är i Qatar tillsammans med Jorge.

— Ja, det är otroligt, säger Jorge.

I centrala Doha samlas tiotusentals supportrar i fanzones för att följa fotbolls-VM på bland annat se matcher på storbildsskärmar och dricka öl.

”Härligt”

De var bland annat fansen som såg till att den förarlösa tunnelbanan fylldes snabbt. Tyskar, belgare, spanjorer och kanadensare var bara några av nationaliteterna bland världens fotbollsfans som hade ett och samma stopp.

Corniche.

Stationen på den röda linjen. Där man bara kan gå ut, inte in.

Fansen vandrade sedan sida vid sida, vissa pratade med varandra medan andra valde att ta ton och redan på gatorna visa att de, försedda med matchbiljett eller inte, är i Doha för att stötta sitt landslag.

— Det är det här som är så härligt, säger Rachel.

— Det är en mix av alla människor från världen, och det är det som är fint, att kunna träffa många från många olika ställen.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.