Stockholm

Ghoddos om Irans VM: "Tungt psykiskt och fysiskt"

Irans Saman Ghoddos vittnar om ett tungt VM, såväl psykiskt som fysiskt.
Irans Saman Ghoddos vittnar om ett tungt VM, såväl psykiskt som fysiskt. Foto: TT

Irans VM är över.Det har varit turbulent.Det har varit tungt både psykiskt och fysiskt, säger svensk-iraniern Saman Ghoddos, 29, enligt Dagens Nyheter.


Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

0–1-förlusten mot USA på tisdagen innebar att fotbolls-VM är över för Iran.

— Det har varit ett tungt VM, både psykiskt och fysiskt. Dessvärre lyckades vi inte göra människorna glada med en vinst i dag men vi försökte, säger Ghoddos efter matchen enligt Dagens Nyheter.

På frågan om spelarna i Iran upplevt någon press från den iranska regimen svarar 29-åringen:

— Vi försöker alltid göra vårt bästa för människorna och vi försökte visa det på planen.

Irans landslag sjöng med i nationalsången inför avsparken mot USA, precis som de gjorde mot Wales i den andra gruppspelsmatchen. Däremot sjöng inte iranierna med i nationalsången i premiären mot England, något som tolkats som ett stöd till de omfattande protesterna i Iran under hösten.

Häromdagen uppgav en källa till CNN att de iranska spelarna, efter ha låtit bli att sjunga nationalsången, kallats till ett möte med medlemmar från det iranska Revolutionsgardet (IRGC).

Enligt källan fick spelarna veta att deras familjer skulle utsättas för våld och tortyr om de inte sjöng med, eller om de utförde något slags protest mot Teheran-regimen.

De regimkritiska protesterna i Iran började när 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i samband med att hon gripits av den iranska sedlighetspolisen i september.

Senaste nytt

Chelseas miljardvärvningar kammade noll

Publicerades: 1 timme sedan

Modo kammade noll mot Luleå – igen

Publicerades: 2 timmar sedan

Sverige nära DC-slutspelet efter Ymer-segrar

Publicerades: igår 19:04

Pichler expert i tv under VM

Publicerades: igår 18:14

AIK lånar in dansk anfallare

Publicerades: igår 17:17

Ten Hag fåordig om Greenwood

Publicerades: igår 15:06

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.