I Australien, och på Federation Square i Melbourne i synnerhet, råder fotbollsfeber. Nu ställs 'Socceroos' mot Argentina.
I Australien, och på Federation Square i Melbourne i synnerhet, råder fotbollsfeber. Nu ställs 'Socceroos' mot Argentina. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM lördag

En målvaktsdoldis, frågetecken kring en storstjärna och ett Australien som upplever fotbollsfeber, men ställs mot Lionel Messi och Argentina. Här är allt du behöver veta om dagens matcher.


Vad: Nederländerna–USA, åttondelsfinal.

När: Lördag klockan 16.00.

Var: Khalifa International Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Storstjärnan ett frågetecken

USA:s Christian Pulisic sköt sitt land till åttondelsfinal. I samband med målet träffades han av ett knä på bäckenbenet – och tvingades avbryta matchen.

— Det var väldigt smärtsamt. Det där benet finns där av en anledning, för att skydda en tror jag, så knät träffade på ett bra ställe, sade Chelseastjärnan enligt AP.

Sedan smällen har det varit höljt i dunkel om Pulisic hinner återhämta sig till åttondelsfinalen.

— Jag kommer att göra allt i min makt, och jobba med den medicinska personalen, för att se till att jag kan spela.

+ Målvaktsdoldis

Nederländernas Andries Noppert, 28, gjorde sin landslagsdebut i premiärmatchen mot Senegal. Nu har den 203 centimeter långe målvakten tre landskamper på sin meritlista.

— Jag fick reda på att jag kom med via tv. Innan dess fick jag mejlet som alla spelare som är med i truppen får – men då kan man tas bort ur truppen. Om man gör det får man ett samtal, men han (förbundskapten Louis van Gaal) ringde inte mig, säger Noppert till The Guardian.

+ Gakpos genombrott

Den nederländska anfallaren Cody Gakpo, till vardags i PSV Eindhoven, har länge ryktats vara på väg till en storklubb. Nu har han spelat tre VM-matcher. Efter ett mål med huvudet, ett med vänsterfoten och ett med högerfoten är han historisk. Han är den första nederländske herrspelaren, någonsin, att göra mål i de tre första matcherna av ett VM.

— Efter att ha gjort tre mål ... Det är alltid viktigt att göra mål, så klart, men jag hjälper gärna laget, säger Gakpo.

Vad: Argentina–Australien, åttondelsfinal.

När: Lördag klockan 20.00.

Var: Ahmad bin Ali-stadion, al-Rayaan.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Imponerade australier

Australiens spelare talar i lysande, nästan vördnadsfulla termer om Argentinas Lionel Messi.

— Han gör saker som ingen annan kan göra, säger anfallaren Mathew Leckie enligt AP.

Försvararen Milos Degenek gick ännu längre.

— Förmodligen är han den bäste fotbollsspelaren någonsin att beträda en gräsplan. Tyvärr är jag ett stort fan av honom, men jag skulle älska att vinna VM. Förmodligen ännu mer än han skulle, säger han enligt nyhetsbyrån.

+ Kritiserar spelschemat

Australien och Argentina har kritiserat Fifa för att deras åttondelsfinal spelas bara tre dagar efter lagens sista gruppspelsmatcher. De menar att den korta vilotiden behandlar spelare som "robotar".

— Det är galet att vi spelar om drygt två dagar. Jag kan inte riktigt förstå det här. Jag vill göra det klart att det inte verkar rätt för mig att vi bara har två och en halv vilodag efter att ha vunnit i gruppen. De här förhållandena är inte bra, säger Lionel Scaloni, Argentinas förbundskapten enligt tidningen The Guardian.

— Fifa måste förstå att vi inte är robotar. Vi är människor och vi behöver återhämta oss, säger Australiens Milos Degenek till tidningen.

+ Förenat Australien

Åttondelsfinalen mellan Argentina och Australien spelas på Ahmad bin Ali-stadion. Samma arena som Australien kvalificerade sig för VM på. Sex månader senare har landet, där rugby och cricket dominerar, blivit hänfört av "Socceroos" bedrifter i Qatar.

— Att se reaktionerna på Federation Square och på 'Sacky' (The Sackville Hotel) och på pubarna runt platsen. Att se den australiensiska allmänheten ... Jag vet att jag upprepar mig, men jag har alltid sagt att det bara finns en sak som förenar en nation. Inom sport är det fotboll och i Australien är det 'Socceroos', säger förbundskapten Graham Arnold enligt ESPN.

TT
/
/
/
/
SVT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!