Nils van der Poel är genom sina OS-guld i skridsko en av förhandsfavoriterna till att tilldelas Bragdguldet. Arkivbild.
Nils van der Poel är genom sina OS-guld i skridsko en av förhandsfavoriterna till att tilldelas Bragdguldet. Arkivbild. - Foto: TT

De gör upp om Bragdguldet 2022

I fjol var konkurrensen om Svenska Dagbladets bragdguld hårdare än på länge.Sportåret 2022 har inte gjort juryns jobb mycket enklare.Här är några av de hetaste kandidaterna inför tisdagens tillkännagivande av Bragdguldet.


Fakta: Senaste vinnarna av Bragdguldet

2021: Svenska hopplandslaget (Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson), ridsport.

2020: Armand Duplantis, friidrott.

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

Mer om priset:

Bragdguldet har delats ut sedan 1925 och anses vara Sveriges finaste idrottspris.

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december. Klockan 13.00 tillkännages vem som får det.

Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg är ordförande i juryn och sportkrönikören Anders Lindblad sekreterare.

Övriga ledamöter: Agneta Andersson, Tomas Brolin, Magdalena Forsberg, Caroline Klüft, Ulrika Knape Lindberg, Annichen Kringstad, David Lega, Karin Mattsson Weijber, Anette Norberg, Jörgen Persson, Tony Rickardsson, Mats Sundin.

Sara Hector, alpint

Hectors fjolårssäsong var formidabel och tog fart på allvar när hon tog sin första världscupseger på nästan åtta år. Det blev ytterligare två segrar, och fem raka pallplatser, i storslalom innan vinterns klimax nåddes i och med OS-guldet i Peking. Hector var även på väg mot en sensationell OS-medalj i slalom innan hon körde ur kort före målgång.

Nils van der Poel, skridsko

Fenomenet Nils van der Poel följde upp fjolåret, där han kom lite från ingenstans och tog två VM-guld (på 5 000 och 10 000 meter), med dubbla guld också på OS i Peking. På 10 000 meter satte han dessutom världsrekord. Han hann sedan med att också ta guld på allround-VM – det första svenska på 49 år – innan han avslutade karriären blott 25 år gammal.

Den svenske skridskostjärnans träningsmanifest, som han släppte till allmänheten efter OS-gulden, har redan uppnått kultstatus.

Det blev OS-guld för Jonna Sundling. Arkivbild.

Jonna Sundling, längdskidor

En sämre start på säsongen kunde hon knappast få, men Jonna Sundling lät sig inte stoppas av handskadan som hon ådrog sig i Sverigepremiären. Sundling tog sig tillbaka och under OS presterade hon på topp när det övriga längdlandslaget kämpade i motvind. Hon var överlägsen i den individuella sprinten, tog silver tillsammans med Maja Dahlqvist i sprintstafetten och stod sedan för en stark sistasträcka när Sverige knep ett brons i stafetten.

Handbollslandslaget, herrar

Anfört av den karismatiske lagkaptenen Jim Gottfridsson skapade det svenska herrlandslaget handbollsfeber i början av året. Bara att nå EM-final, bland annat efter en storartad vändning i kvartsfinalen mot Norge, var stort. Att sedan säkra guldet, det första på 20 år, var inget annat än sensationellt.

Sverige vann finalen mot Spanien med 27–26 efter att Niclas Ekberg skjutit hem guldet med matchens sista skott. Den avslutande timeouten i finalen, där Gottfridsson manade på sina lagkamrater, är redan en svensk idrottsklassiker.

Stafettlaget i skidskytte, damer

Åtta år tidigare hade Sverige inte ens ett stafettlag. I Peking visade Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg att det svenska damlaget numera är skidskyttevärldens främsta.

OS-guldet var odiskutabelt och kom efter en närapå perfekt laginsats.

Walter Wallberg tog Sveriges första OS-guld i Peking. Arkivbild.

Walter Wallberg, puckelpist

Sveriges första OS-guld i Peking kom överraskande. Walter Wallbergs höga kapacitet var känd, men att det skulle räcka hela vägen till guldet – före storfavoriten Mikaël Kingsbury – var det som få hade tippat. Själv hade han haft siktet inställt på den gyllene medaljen ända sedan han åkte på en svår korsbandsskada två år tidigare.

Armand Duplantis, friidrott

För att tilldelas Bragdguldet en andra gång krävs att man ska anses "stå i särklass". Det går att argumentera för att det går att applicera på Duplantis, som fortsätter att hålla till i en egen division inom stavhoppet. 23-åringen, som fick Bragdguldet 2020, har i år tagit dubbla VM-guld och förbättrat sitt eget världsrekord tre gånger.

Henrik von Eckermann tog dubbla guld på VM. Arkivbild.

Henrik von Eckermann, ridsport

Hoppryttaren har fortsatt på inslagen väg efter det succéartade fjolåret, när von Eckermann tillsammans med hopplandslaget tog både OS-guld och tilldelades Bragdguldet. I år har han även excellerat på egen hand, och på VM i Danmark tog Henrik von Eckermann dubbla guld, både i lag och individuellt.

Marcus Ericsson, bilsport

Ingen inom bilsporten har hittills belönats med Bragdguldet, men Ericsson stod definitivt för en av 2022 års främsta svenska idrottsprestationer. Segern i Indy 500 i USA var spektakulär och gjorde honom till den förste svensken att vinna racingklassikern sedan Kenny Bräck 1999.

Andra tänkbara vinnare: Sandra Näslund, skicross, Ebba Årsjö, parasport/alpint, Lag Niklas Edin, curling, Isabelle Haak, vollebyoll, David Åhman och Jonathan Hellvig, beachvolleyboll, Mattias Falck och Kristian Karlsson, bordtennis, Elvira Öberg, skidskytte.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

Sverige mot Ungern igen i EM

1 timme sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

2 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

2 timmar sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

3 timmar sedan
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

idag 15:42
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.