Neymar firar ett mål i åttondelsfinalen mot Sydkorea.
Neymar firar ett mål i åttondelsfinalen mot Sydkorea. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM fredag 9 november

Den yngsta förbundskaptenen mot den äldsta, brasiliansk dans kritiseras och Kroatien har ett imponerande mästerskapsfacit trots få invånare. Här är allt du behöver veta om dagens kvartsfinaler i fotbolls-VM.


Vad: Kroatien – Brasilien, kvartsfinal.

När: Klockan 16.00.

Var: Education City Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Målvakterna i säkra händer

Brasiliens Cláudio Taffarel kastade sig till vänster – räddade Daniele Massaros straff – och gav "Seleção" seger mot Italien i VM-finalen 1994. Nu är han Brasiliens målvaktstränare.

— Jag brukade ropa att jag var 'Taffarel!'. Det är något som inte bara präglat min barndom utan också många andra brasilianares, säger målvakten Alisson, som inte ens var två år gammal när VM 1994 spelades, till Globo Esporte och fortsätter:

— Det som verkligen slog mig när jag började jobba med honom i landslaget var hur han förmedlar sina kunskaper. Det är så naturligt, utan att bli påtvingat. Han har haft stor inverkan på min utveckling som målvakt.

+ Imponerade mästerskapsfacit

Sedan Kroatien utropade sig som en självständig nation 1991 har landets herrlandslag kvalificerat sig för 12 av 14 stora fotbollsmästerskap (EM och VM). I VM-sammanhang är saldot ett silver och ett brons. Därtill har de gått till minst kvartsfinal i fem av dem – trots att landet endast har omkring fyra miljoner invånare.

+ Brasiliansk dans

Brasilien har firat sina VM-mål med dans. Då har de kritiserats för att vara respektlösa.

Nu vill den kroatiske försvararen Dejan Lovren förhindra de femfaldiga världsmätarnas firande.

— Vårt mål är att försöka stoppa hela deras lag. Naturligtvis har Brasilien mycket individuell kvalitet, men vi är redo för matchen, säger han på en presskonferens.

Just dansandet ser Lovren dock inga problem med.

— Ärligt talat så kan alla göra vad de vill för att fira. Jag ser ingen respektlöshet. Jag tror att brasilianare föddes med sång och dans. Det är en del av deras kultur.

.

Vad: Nederländerna – Argentina, kvartsfinal.

När: Klockan 20.00.

Var: Lusailstadion, Lusail.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ "Han är mänsklig"

Den nederländske målvakten Andries Noppert är redo att möta Lionel Messi – även om den argentinska stjärnan tar en straffspark.

— Han är likadan som oss. Han är en mänsklig, säger han.

Messi har gjort 21 mål på 26 straffsparksförsök för Argentina. I VM 2022 har han missat en straff och gjort mål på en – Polens målvakt Wojciech Szczesny när Argentina vann med 2–0 för att nå åttondelsfinalen.

— Det handlar om ögonblicket. Han kan också missa, och vi såg det i början av den här turneringen, säger Noppert.

+ Yngst mot äldst

Argentinas Lionel Scaloni, 44, är den yngsta förbundskapten i detta VM. Nederländernas förbudskapten Louis van Gaal, 71, är äldst.

År 2000 vann Scaloni den spanska ligatiteln, som spelare. Då slutade Barcelona tvåa.

— Jag var i Deportivo La Coruña när han var Barcelona-tränare och han var redan då en ledande figur. Jag är stolt över att få möta honom, alla vet vad han har gjort för fotbollen, säger Scaloni enligt AP.

+ Kramar, pussar och dans

Louis van Gaal har fyllt VM med kramar, pussar och dans. Förbundskaptenen svarade först på beröm från en senegalesisk reporter med en kram.

Några dagar senare var han i farten igen. Han satt bredvid Denzel Dumfries, som gjorde ett mål och assisterade till två i 3–1-segern mot USA som tog Nederländerna till kvartsfinal. En reporter frågade då hur stolt han var över försvararen.

— I går eller i förrgår gav jag honom en stor fet kyss. Jag kommer att ge honom en ny stor fet kyss så att alla kan se, svarade förbundskaptenen.

När laget senare anlände till spelarhotellet dansade van Gaal med sina spelare för att fira segern.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!