Achraf Hakimi och Kylian Mbappé är vänner i PSG. Nu möts de. Arkivbild.
Achraf Hakimi och Kylian Mbappé är vänner i PSG. Nu möts de. Arkivbild. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM 14 december

Marocko jagar en historisk finalplats.Men det blir den nordafrikanska nationens tuffaste uppgift hittills i form av regerande mästaren Frankrike.Här är det du behöver veta inför kvällens VM-semifinal.


Vad: VM-semifinal i fotboll mellan Marocko och Frankrike.

När: 20.00, i kväll.

Var: al-Bayt Stadium, Doha, Qatar.

Tv/radio: TV4/C More, P4 Radiosporten.

+ Kompisduellen

Achraf Hakimi och Kylian Mbappé är lagkamrater i Paris SG och även goda vänner. I kväll kommer de att hamna i fokus.

Hakimi är, tillsammans med Hakim Ziyech, Marockos största stjärna och högerbacken kommer att behöva plocka fram allt han kan för att stoppa sin PSG-kompis. Kylian Mbappé utgår ofta från vänsterkanten i Frankrike och lär därmed hamna i dueller med Hakimi ett flertal gånger.

Och nog verkar de taggade alltid.

"Vi ses snart min vän", skrev Hakimi på Twitter efter Frankrikes 2–1-seger mot England och taggade Mbappé i inlägget.

Kan vänskapen även vara något som nederlagstippade Marocko kan dra nytta av?

— Hakimi känner Mbappé bättre än jag. De tränar varje dag tillsammans. Han kan honom bättre än någon annan. Jag sätter inte upp någon speciell taktik för att stoppa Mbappé, säger Marockos förbundskapten Walid Regragui.

+ Jagar ännu en skräll

0–0 mot Kroatien, 2–0 mot Belgien, straffseger mot Spanien och 1–0 mot Portugal. Fyra stornationer har försökt få Marocko på fall – ingen har lyckats.

Men nu är det regerande mästaren Frankrike på andra sidan planen och det är inte den enklaste uppgiften. Frankrike har dock respekt för vad som komma skall.

— Vi kan bara ha respekt och beundran för vad Marocko har gjort, men ingenting händer av en slump på den här nivån. När ett lag kan slå Belgien, Spanien och Portugal beror det på att de har massor av kvalitet på planen och utan tvekan också utanför den, när det gäller sammanhållning och laganda, säger lagkaptenen tillika målvakten Hugo Lloris.

+ Marockanskt supporterövertag?

Royal Air Maroc, Marockos största flygbolag, meddelade att man gör 30 specialflygningar för att marockanska fotbollsfans ska kunna följa VM-semifinal mot Frankrike på plats i Qatar.

Flera tusen marockaner är också redan på plats för att se sitt landslag skriva VM-historia och supportrarna kan mycket väl tänkas bjuda upp till härliga scener på läktaren.

Och stödet betyder mycket för laget.

— För mig så har vi de bästa fansen i världen, tillsammans med Brasilien och Argentina. Nu början världen inse hur den marockanske supportern är. Han är tokig, han älskar sitt lag, sin klubb och kan åka vart som helst för att stötta. De är minst 20 000 här och i morgon spelar vi på hemmaplan, säger Walid Regragui.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!