Stockholm

Fotbollens bästa: Rolfö och Kulusevski

Programledare Linn Nordström och Fridolina Rolfö efter att hon tilldelats Diamantbollen under galan Fotbollsåret 2022.
Programledare Linn Nordström och Fridolina Rolfö efter att hon tilldelats Diamantbollen under galan Fotbollsåret 2022. Foto: TT

För andra året i rad får Fridolina Rolfö Diamantbollen, priset till årets bästa svenska fotbollsspelare på damsidan.Och Dejan Kulusevski får Guldbollen för första gången.


Fakta: Diamantbollen

De tio senaste årens vinnare:

2013: Lotta Schelin, 2014: Lotta Schelin, 2015: Hedvig Lindahl, 2016: Hedvig Lindahl, 2017: Kosovare Asllani, 2018. Nilla Fischer, 2019: Caroline Seger, 2020: Magdalena Eriksson, 2021: Fridolina Rolfö, 2022: Fridolina Rolfö.

— Det har varit ett fantastiskt fotbollsår, kanske mitt bästa hittills. Det har varit ett roligt och lärorikt år, säger Rolfö i den tv-sända galan "Fotbollsåret 2022" på Aftonbladets sajt.

Den 29-åriga fotbollsstjärnan spelar back i Barcelona och anfallare i det svenska landslaget. Hon har under året spelat EM, där Sverige gick till semifinal (förlust mot England) och Champions League-final, som Lyon vann.

Men hennes starkaste minne är något annat – semifinalen i Champions League mot Wolfsburg inför 91 553 åskådare på Camp Nou i Barcelona.

— Jag fick vara med om en fantastisk upplevelse på Camp Nou inför 91 000 – rekord för damfotboll på klubbnivå. Det är något som jag sent kommer att glömma, säger Rolfö.

Utvecklas mycket i Spanien

Efter två mycket starka år som gett henne Diamantbollen vill Fridolina Rolfö bli ännu bättre:

— Jag försöker alltid att bli den bästa versionen av mig själv, jag vill vinna till varje pris. Jag utvecklas mycket just nu, lär mig mycket här i Spanien, säger hon.

Priset delades ut av Sydsvenska Dagbladet och Svenska fotbollförbundet.

Programledare Linn Nordström och Dejan Kulusevski efter att han tilldelats Guldbollen under galan Fotbollsåret 2022.

För 22-årige Dejan Kulusevski var det första gången som han fick Guldbollen – priset till årets bästa svenska fotbollsspelare på herrsidan – som delades ut under samma sändning. Därmed blev han den yngsta att motta priset sedan Tomas Brolin (1990).

— Svenska fotbollförbundets och Aftonbladets Guldbollen går till en spelare som med spelintelligens och mognad på kort tid vuxit till en ledande spelare i världens tuffaste liga, säger Aftonbladets Simon Bank när han presenterar Guldbollen-vinnaren.

— Jag är så klart jättestolt och jätteglad över att ha fått det här priset. Det har varit många som har hjälpt mig på vägen och det har varit ett hårt arbete men det är en ära att få det här priset, säger Kulusevski i sändningen.

"Får tillbaka livet"

Den 22-årige mittfältaren/anfallaren flyttade från Juventus till Tottenham i januari och Kulusevski har tagit nyckelroller både i klubblaget och i landslaget.

— Hela året har varit helt fantastiskt faktiskt. Jag kommer till Tottenham och får tillbaka livet, får tillbaka hungern, får tillbaka kärleken. Jag blir bättre dag för dag, har kul på planen och njuter verkligen. Jag är väldigt tacksam för det här året och känner att jag är på rätt väg, säger han.

Han tror att han kan toppa 2022 under 2023.

— Jag vill alltid bli bättre, jag lär mig grejer varje dag, fysiken blir bättre, jag trivs i klubben och i landslaget. Jag vill ha mer.

Både Rolfö och Kulusevski prisades som årets bästa svenska fotbollsanfallare.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.