Cristiano Ronaldo spelar numera i den saudiska klubben Al-Nassr.
Cristiano Ronaldo spelar numera i den saudiska klubben Al-Nassr. - Foto: TT

Ronaldo om flyttbeslutet: "Bryr mig inte"

Den portugisiske världsstjärnan Cristiano Ronaldo, 37, är presenterad som ny al-Nassr-spelare i Saudiarabien.Jag har haft flera erbjudanden från klubbar i Europa, USA och Portugal. De försökte få mig, men jag valde Saudiarabien för de var bäst, säger Ronaldo på en presskonferens.


Kontraktet med klubben är till sommaren 2025 och uppges vara värd strax över två miljarder kronor per år, vilket i så fall gör honom till den bäst betalde idrottaren i världen.

Al-Nassr, som leder den saudiska ligan efter elva omgångar, ägs av den statliga saudiska investeringsfonden PIF där kronprinsen Mohammed bin Salman är med och styr. PIF äger också Premier League-klubben Newcastle och ligger bakom den hårt kritiserade LIV-touren i golf.

Enligt medieuppgifter, däribland spanska tidningen Marca, vill Saudiarabien göra Cristiano Ronaldo till sin ambassadör nu när de satsar för att arrangera fotbolls-VM 2030 tillsammans med Grekland och Egypten.

Vill att fotboll ska växa

Under tisdagen landade Ronaldo i Riyadh där han presenterades först med en presskonferens, och sedan på planen i samband med ett lättare träningspass inför fullsatta läktare.

— Jag tog beslutet med min familj. Det är en bra chans för mig och för fotbollen. Jag vill ändra mentaliteten för den yngre generationen. Jag har haft intresse från flera klubbar i Europa, USA, Brasilien och Portugal. De försökte få mig, men jag valde Saudiarabien för de var bäst. Jag vet vad jag vill och här kommer det bli bra, säger den 37-årige anfallaren.

Cristiano Ronaldo har representerat klubbar som Juventus, Real Madrid och Manchester United. I november gick han och den sistnämnde klubben skilda vägar efter att portugisen gjort en uppmärksammad intervju med tv-profilen Piers Morgan där han, bland annat, gick hårt åt tränaren Erik ten Hag.

Nu vill Ronaldo blicka framåt. Bortsett från att spela fotboll vill stjärnan att sporten fotboll ska växa dels i Mellanöstern, dels i Saudiarabien.

Ronaldo: "Jag är en unik spelare"

— Även damfotboll. Vi ska växa tillsammans, jag vill ta vara på den här chansen. Jag vet vad människor säger men jag bryr mig inte. Fotbollen här är på en jättebra nivå. Många vet inte om det, men jag vet eftersom jag har sett många matcher.

Det återstår att se när Ronaldo gör debut. Det kan komma så tidigt som nu på torsdag mot al-Tai. Men med stor sannolikhet kommer debuten ske i den stora, och viktiga, matchen mot tabelltvåan al-Shabab lördagen den 14 januari. Det skiljer endast en poäng lagen emellan.

— Jag är en unik spelare. Jag har slagit alla rekord i Europa och nu vill jag slå alla rekord här. Jag kom för att vinna, för att vara en del av landet och dess kultur.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.