Sveriges landslagsläkare Daniel Jerrhag i samband med landslagets träning i Halmstad.
Sveriges landslagsläkare Daniel Jerrhag i samband med landslagets träning i Halmstad. - Foto: TT

Svenske läkaren om VM:s covidregler: "Trams"

Handbollslandslaget ska covidtestas både inför och under hemma-VM. Ändå har Blågult planerat in en familjedag i Halmstad på lördag, samtidigt som landslagsläkaren Daniel Jerrhag sågar VM:s covidreglemente.Jag tycker att det är trams, säger han.


Det är Internationella handbollsförbundet (IHF) som bestämt att spelare och ledare ska covidtestas under det kommande världsmästerskapet.

Trots att covid inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Och trots att flera landslag, däribland Sverige, är starkt kritiska till testningen.

— Det är knasigt. Det finns liksom ingen anledning, det är bara konstigt. Då ska vi börja testa för influensa också, det är på den nivån, säger landslagets läkare Daniel Jerrhag.

Sverige samlades i Halmstad i måndags kväll och kommer, som Aftonbladet tidigare rapporterat, inte skriva autografer eller ta selfies med fans under VM-månaden. Men i övrigt planerar man att leva ungefär som vanligt, även om det medför vissa risker. Bland annat är det nu bestämt att man bjuder in familjerna till uppladdningslägret på lördag.

— Det är klart att det kommer bli frågor om det om vi plötsligt har fem positiva fall i början på nästa vecka. Men erfarenheten från EM i fjol, där vi hade väldigt mycket covidrestriktioner och covidtänk, var att det ju ändå inte blev bättre under mästerskapet. Vilket talar om för oss att det är ett lotteri, säger Jerrhag.

— Nu vill vi ha en lugn vecka, utan en massa pinnar i näsan och utan att ha tankar på annat än handboll.

Tre testrundor

Frågan om en familjedag har man ändå vridit och vänt på en hel del i svensklägret.

— Den kan få positiva sportsliga konsekvenser, för vi är borta så sjukt länge från våra anhöriga. Har vi i stället inte en familjedag kan det få negativa sportsliga konsekvenser, även om vi kanske undviker någon smitta.

Spelarna i Sveriges trupp testas på söndag inför VM. Därefter väntar ytterligare två testrundor inför mellanrundan och en eventuell kvartsfinal. Testar man positivt väntar fem dagar i karantän innan man kan få komma tillbaka vid ett negativt test.

När IHF presenterade sitt tänkta covidreglemente i november var det ännu tuffare. Men efter påtryckningar från Sverige och flera andra länder lättade man bland annat på kraven om vaccination.

— Det var orimligt från början, säger Daniel Jerrhag.

— Det är naturligtvis bra att folk vaccinerar sig och det är min fasta övertygelse att man ska göra det. Men att man ska ha det som ett krav för att man ska få spela handboll på svensk mark? Nej.

Några krav på munskydd finns inte från VM-organisationen. Jerrhag har också beslutat att Sverige inte ska använda det som en extra åtgärd.

— Jag ser ingen anledning till det nu. Då hade spelarna dessutom dödat mig, så man får tänka på sin egen säkerhet också, säger han med ett skratt.

"Kommer ställa till det"

I VM 2021 tvingades ett par lag dra sig ur turneringen på grund av utbredd smitta. Och fjolårets EM, som slutade med blågult guld, var rena rama coronalotteriet där Sverige var ett av länderna som drabbades hårdast under turneringen.

— Jag är inte lika orolig som jag var förra gången, men fortfarande ser jag framför mig att covid kommer att ställa till det för turneringen. Jag har svårt att se att det blir samma kaos som senast, men det skulle förvåna mig väldigt mycket om ingen blir fångad, säger Daniel Jerrhag.

Sverige genrepar mot Serbien i Lund på fredag och Halmstad på måndag. Tre dagar senare väntar VM-premiären mot Brasilien i Göteborg.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

3 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.