Linn Svahn gör comeback i världscupen i sprinten i Livigno. Arkivbild.
Linn Svahn gör comeback i världscupen i sprinten i Livigno. Arkivbild. - Foto: TT

Svahn om vc-comebacken: "Som att komma hem"

Comeback, VM-chans, revansch. Orden som kan beskriva Linn Svahns första världscuplopp på nästan två år är många. Själv försöker hon inte tänka på VM eller det som varit, utan bara på morgondagens sprint i italienska Livigno.Jag vill prestera, inte för att jag måste utan för att jag vill. Det är genuint det enda jag tänker på, säger hon.


Fakta: Linn Svahns skadeproblem

Säsongen 2020–2021

+ Linn Svahn är i sitt livs form under vintern 2020–2021. Fram till världscupen i Ulricehamn i början av februari vinner hon samtliga sprintlopp hon ställer upp i. I januari besegrar hon dessutom självaste Therese Johaug, Norge, i ett distanslopp.

6 februari 2021

Svahn faller i ett av kvartsfinalheaten i världscupsprinten i Ulricehamn. I en lätt utförsbacke lägger svenskan krokben för sig själv och landar hårt på axeln. Men Svahn tycks klara sig lindrigt undan, och kan på egen hand skida i mål.

7 februari 2021

Dagen efter kraschen står Svahn på startlinjen igen, för att köra sprintstafett i lag med Maja Dahlqvist. Men Svahn blir nerspurtad av Sloveniens Anamarija Lampic, och får nöja sig med en andraplats.

"Jag är himla besviken. För mig har det varit en skithelg här", säger Linn Svahn till SVT.

10 februari 2021

Axeln är värre däran än man först trott. Med två veckor kvar till VM i Oberstdorf ställer Svahn in sin medverkan på SM. Det är för riskabelt att tävla, säger hon i ett pressmeddelande.

11 februari 2021

Den svenska VM-truppen presenteras. Linn Svahn finns med.

12 februari 2021

Sveriges landslagschef Anders Byström tonar ner Linn Svahns axelproblem.

"Det ska inte vara någon fara med henne."

17 februari 2021

Svahn meddelar att hon är tillbaka i full träning.

"Jag kan ge lugnande besked. Axeln är bra. Jag kör på som jag vill och har haft en riktigt bra plan för att komma till det stadiet jag är i nu."

25 februari 2021

VM-sprinten blir något av ett fiasko för guldfavoriten Linn Svahn, som åker ut redan i semifinalen. Efteråt pekas axeln, trots allt, ut som boven i dramat.

Det blir hennes sista insats i VM.

13–14 mars 2021

Svahn kommer till start i världscupen i schweiziska Engadin. Hon blir 30:e på 10 kilometer klassiskt och 25:a i den efterföljande tremilsjaktstarten.

11 april 2021

Linn Svahn blir femma på SM-tremilen i Kalix. Det ska bli hennes sista tävling på mycket länge.

22 juni 2021

Den skadade axeln fortsätter att störa Linn Svahn, berättar hon mer än tre månader efter kraschen i Ulricehamn. Därför står hon över landslagets höghöjdsläger i Frankrike.

"Den klarar inte den belastning som jag önskat", säger hon.

18 augusti 2021

Svahn har under sommaren tvingats stå över ytterligare ett landslagsläger, i Torsby. Nu lämnar hon också återbud till en rullskidtävling i Trollhättan.

7 september 2021

Sju månader efter skadan kommer beskedet: Axeln måste opereras, meddelar längdlandslaget. Plötsligt är OS i Peking, dit det är fem månader, i fara.

"En av de mest problematiska axelskador jag stött på", säger landslagsläkaren Per Andersson.

10 november 2021

Linn Svahn missar OS, avslöjar längdstjärnan själv. Själv har hon vetat om det i två månader, men hållit informationen för sig själv.

December 2021

Svahn opererar axeln en andra gång.

11 mars 2022

I en intervju med Expressen berättar Linn Svahn, som fortfarande har långt till en comeback, om tiden efter operationerna.

"Den vardag jag levt i nu har varit så otroligt långt ifrån den jag varit van vid tidigare. Jag har haft så himla ont – och varit så enormt påverkad av det", säger hon.

16 maj 2022

Svahn lämnar landslagsgemenskapen och satsar på ett eget träningsupplägg inför VM i Planica 2023.

17 augusti 2022

Med knappt fyra månader till världscuppremiären i finländska Ruka kan Linn Svahn fortfarande inte säga om hon kommer finnas på startlinjen då.

25 oktober 2022

Axelskadan är läkt, men Svahn står ändå över Sverigepremiären i Bruksvallarna i november. Och landslagschefen Anders Byström vill se henne i någon mindre tävling innan han tar ut henne i världscupen.

"December, just före jul, är min plan", säger Svahn till Viaplay.

9 december 2022

Linn Svahn gör sin första tävling sedan den 11 april 2021 när hon ställer upp i en nationell sprint i Idre. Svahn vinner kvalet, kvartsfinal, semifinal och final i överlägsen stil.

21 januari 2023

Planerad comeback i världscupen.

Linn Svahn har inte åkt en världscuptävling sedan mitten på mars 2021 på grund av en långvarig axelskada. Helgens sprint i Livigno är hennes återkomst, en dag hon längtat efter.

— Det känns bra, det är lite som att komma hem. Det är den yttersta kretsen i skidåkning, det är där man vill vara, säger hon.

Utifrån pratas det mycket om att hon har två världscuptävlingar på sig att visa att hon förtjänar en plats i den trupp som åker till VM i Planica om en dryg månad. Själv verkar Svahn lite trött på allt VM-prat.

Vill slåss om segern

— Det är inte alls fullt sikte på VM. Jag tar alltid en dag i taget, en tävling i taget. Jag förberedde mig i dag som inför vilket lopp som helst, säger hon och berättar att hon har har en bra känsla i kroppen.

— Min ambition är att vara med och slåss om det. Jag vill också att min känsla överensstämmer med hur fort jag åker på skidorna.

Och åker man fort löser sig det mesta, enligt Svahn.

— Åker jag fort är det ingen tvekan om att jag ska ha en VM-biljett. Jag hoppas att det ska vara självklart. Vinner man världscuplopp är det klart man ska till VM.

Inför tävlingarna i Skandinaviska cupen i Falun förra helgen sade landslagets damtränare Stefan Thomson att Svahn behövde visa att hon kan nå semifinal eller final i världscupen för att få åka VM. Men något konkret krav på placeringar har Svahn inte hört.

— Nej, jag har inte hört någonting. Det är mer spekulationer utifrån om vad som krävs.

"Vill få mycket tävlingar"

Jonna Sundling, som också gör comeback i helgen, är redan klar för VM i egenskap av regerande världsmästare. Men både Sundling och Svahn kan få det tufft direkt. Sprinten är taktisk och svår att träna på själv.

— Jag vill få mycket tävlingar och sättas i de situationer som man måste träna på och som jag varit borta från, säger Svahn.

En som däremot åkt som planerat i världscupen är Maja Dahlqvist. Hon är redan VM-klar, precis som Sundling. Den sista tiden för henne handlar inte om att jaga någon VM-biljett utan snarare VM-form. Hon välkomnar Sundling och Svahn tillbaka till skidåkningens finrum.

— Superkul, vi har ett superstarkt lag här i Livigno. Det är kul att ha både Linn och Jonna tillbaka, på ett sätt är det som att de aldrig varit borta, säger hon.

TT
/
/
/
Jul
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!