Caroline Seger. Arkivbild.
Caroline Seger. Arkivbild. - Foto: TT

Speciallösning när Seger gör landslagscomeback

Caroline Seger är tillbaka i landslaget. Nästan tillbaka i alla fall.37-åringen följer med fotbollsdamerna till nästa veckas landslagsläger – men kommer inte att spela någon av matcherna mot Kina och Tyskland.Vårt mål är att få henne i hundraprocentig form till VM, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.


Fakta: Truppen

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Tove Enblom, Kif Örebro.

Backar: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Stina Lennartsson, Linköping, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Anna Sandberg, Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfätare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, AC Milan, Hanna Bennisson, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego Wave, Madelen Janogy, Hammarby, Freja Olofsson, Real Madrid, Fridolina Rolfö, Barcelona, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, FC Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Snart 38-åriga Seger har inte spelat för Sverige sedan uttåget i EM-semifinalen mot England (0–4) i Sheffield i juli. I höstas opererade Rosengårdsmittfältaren ena hälsenan men sedan ett par veckor tillbaka är hon åter i träning med klubblaget.

Peter Gerhardsson känner dock inte riktigt att det är tid att ta med henne i en landslagstrupp. Seger får följa med landslaget till spanska Marbella nästa vecka, men kommer inte att spela matcherna mot Kina den 16 februari respektive Tyskland, i Duisburg, fem dagar senare.

— Det är väldigt bra att vi och Rosengård kan hjälpas åt för att få i gång en av Sveriges mest tongivande spelare på ett bra sätt. Det ska bli kul att träffa henne och jag vet att hennes engagemang alltid är hundraprocentigt, säger Gerhardsson.

Ingen Lindahl

Han var själv nere i Malmö nyligen och kollade in en av Rosengårds träningar. Då såg han inte en skymt av att hälskadan skulle hämma Caroline Seger. Det ger hopp inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

— Som tränare och förbundskapten vill man alltid ha med de bästa, och en Caroline Seger i full form är en av våra bästa. Vi ska försöka hjälpa henne att ta sig till den toppen som vi vet att hon har. Vårt mål är att få henne i hundraprocentig form till VM och då är det här ett steg på vägen.

Hedvig Lindahl, som fyller 40 år i april, ställs på nytt utanför den svenska truppen. Djurgårdsmålvakten saknades under hösten – mer eller mindre ett gemensamt beslut från henne och Gerhardsson – men var tillbaka till lägret i Portugal i januari (då många av de bästa spelarna saknades).

Den här gången är det Kif Örebros Tove Enblom, som också var med i januarilägret, som gör Häckens Jennifer Falk och Chelseas Zecira Musovic sällskap.

Förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till landskamperna mot Kina och Tyskland på en presskonferens i Solna.

"Väldigt bra intryck"

Om Enblom, säger Gerhardsson följande:

— Tove var med i januari och gjorde ett väldigt bra intryck. Hon har varit en sådan här målvakt som gjort det väldigt bra i allsvenskan men under januarilägret tyckte vi, tillsammans med målvaktstränaren Leif Troedsson, att hon var värd att titta på en gång till åtminstone. Nu när Zecira och Jennifer, som var med under EM, är tillbaka, så vill vi också ge Tove en möjlighet att prestera i ytterligare ett läger.

Hedvig Lindahls VM-dörr är däremot inte stängd.

— Jag pratade med Hedvig i går. Vi har hela tiden en diskussion och sedan får vi se. Men det är egentligen samma läge som tidigare, vi ska åka till VM med de tre bästa målvakterna. Exakt vilka det blir, det får vi se. Fram till dess är allting öppet, säger Peter Gerhardsson.

Utöver Enblom får flera oprövade spelare chansen av Gerhardsson. Freja Olofsson, Real Madrid, Stina Lennartsson, Linköping, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid och Anna Sandberg, Häcken, står alla på noll A-landskamper.

Sverige, vars stora mål i år är VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland i sommar, samlas i Marbella i Spanien på måndag och möter Kina i en landskamp tre dagar senare. Därefter väntar resa till Tyskland för landskamp mot EM-finalisten i Duisburg.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.