Hjalmar Ekdal drömmer om att spela i A-landslaget tillsammans med sin storebror Albin Ekdal. Arkivbild.
Hjalmar Ekdal drömmer om att spela i A-landslaget tillsammans med sin storebror Albin Ekdal. Arkivbild. - Foto: TT

Hjalmar Ekdal om Albins stöd: "Jävligt petig"

Hjalmar Ekdal hade all anledning att fira sin succédebut i Burnley. Men han hade knappast ro till det. Inte med storebror Albins meddelanden blinkande i telefonen.”Tja, har du stretchat? Har du tagit behandling?” Det är varje dag. Det är klart att det blir tjatigt ibland, men han gör det med värme och kärlek, säger Hjalmar Ekdal.


Fakta: Hjalmar Ekdal

Född: 21 oktober 1998 (24 år), i Stockholm.

Position: mittback.

Klubb: Burnley.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, UNC Wilmington Seahawks, Frej, Assyriska (lån), Hammarby, Frej (lån), Sirius (lån), Djurgården.

A-landskamper/mål: 3/0.

Landslagsdebut: Mot Serbien på Friends arena i Nations League den 9 juni 2022.

Nyförvärvet från Djurgården kunde inte ha önskat sig en bättre start i sin nya klubb. I lördagens ligamatch borta mot Norwich, Hjalmar Ekdals första med laget, kastade sig svensken fram på en hörna och stötte in 3–0 till Burnley, som efter ännu en seger stormar mot Premier League.

Den 24-årige mittbackens fotbollskarriär har annars varit krokig. Ekdal fostrades i Brommapojkarna och tog sedan vägen via collegespel i USA förbi IK Frej och Assyriska innan han 2019 hamnade i Hammarby. Succén uteblev men efter en lyckad låneperiod i Sirius fångade han Djurgårdens intresse, där det stora genombrottet ägt rum de senaste säsongerna.

"En barndomsdröm"

Storebror Albin, 33, behövde inga senvägar till proffslivet. Redan som 18-åring värvades han av italienska storlaget Juventus och har varit ute i Europa sedan dess. Hade Hjalmar fått bestämma hade dock Albin flyttat hem till Sverige och Djurgården förra året i stället för att, som det nu blev, skriva på för Serie A-klubben Spezia.

Att en dag spela ihop är fortsatt en förhoppning, säger Hjalmar Ekdal.

— Det är en barndomsdröm, som man knappt vågat drömma om. Jag har väl aldrig riktigt drömt om det förrän för något år sedan, när jag verkligen kände att det var möjligt. Det hade varit surrealistiskt. Men det blir kanske svårt, säger Hjalmar Ekdal.

På många sätt är de redan som lagkompisar. Eller snarare: Albin har tagit på sig rollen som Hjalmars personliga rådgivare och ger sin lillebror vägledning på daglig basis.

— Han är absolut min tuffaste kritiker. Jag brukar säga att han är mer som min pappa än vad min pappa är min pappa. Han kollar så att läget är bra, han kollar så att jag sköter mig, att jag gör rätt för mig varje dag. Han är jävligt petig när det kommer till fotboll, att man är proffsig med mat och återhämtning och rehab och behandling. Allt påpekas i princip varje dag, vilket bevisar att han bryr sig jävligt mycket, säger Hjalmar Ekdal.

Ska inte upprepa misstagen

Ett skäl till omtanken kan vara att den skadeförföljde Albin Ekdal lärt sig av sina egna misstag. Och då tycks det handla lika mycket om att vårda kroppen som knoppen.

— Just det här med behandlingar och att motverka skador, det tror jag grundar sig i att han önskar att han själv hade gjort det. Han vet väl vad han inte gjorde. Men det handlar om skolan också. Han vet att han var slapp i gymnasiet när han tränade mycket med A-laget. Där ligger han också på mig mycket.

Emellanåt kan det var svårt att skilja omsorg från tjat, medger Hjalmar Ekdal. I slutändan vet han dock att broderns alla råd – vissa av dem oombedda – bottnar i kärlek.

Däremot kanske inte alltid i fakta.

— Han är bra på att killgissa, han kan ju det mesta om allt. Han uttalar sig om saker som han kanske inte alltid har full koll på, men det låter som att han är expert.

— Han är också bra på att vara efterklok om jag har fått någon känning i en ljumske till exempel, då är det ”Jag sade ju åt dig att ta behandling för ljumsken, jag sade åt dig att stretcha noggrannare.” Så det är mycket sådant, han ligger på mig. Det är klart att det ibland blir tjatigt, men han gör det med värme och med kärlek, och för mitt bästa. Det vet jag och det uppskattar jag.

Landslagsaktuella

Drömmen om att spela ihop är förresten i högsta grad levande. Den 15 mars tar förbundskapten Janne Andersson ut truppen till Sveriges kommande EM-kvalmatcher mot Belgien och Azerbajdzjan.

Både Hjalmar och Albin Ekdal bör vara högaktuella.

— Det är väl det som kanske är mest aktuellt. Vi får hoppas att jag visar framfötterna, så att jag är med. Och att han är tillräckligt frisk för att vara med. Det vore jävligt häftigt, säger Hjalmar Ekdal.

— Vi har visat två motsatta sidor för hur man kan bygga en karriär. Just det är häftigt och det tycker nog han också är coolt. Och han är nog lite stolt över att det har löst sig för lillebrorsan också.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.