Albin Ekdal dras med lättare förkylning och stod över torsdagens landslagsträning.
Albin Ekdal dras med lättare förkylning och stod över torsdagens landslagsträning. - Foto: Anders Wiklund/TT

Andersson hoppas på Ekdal: "Sett bra ut"

Janne Andersson kommer att vänta in i det sista.Sedan tar han beslut om Albin Ekdal är med i EM-kvalpremiären mot Belgien på Friends arena.Vi får ta det timme för timme, säger Sveriges förbundskapten.


Albin Ekdal dras med en lättare förkylning och deltog inte under landslagets sista träning inför EM-kvalpremiären hemma mot Belgien.

Men det betyder inte att mittfältaren är borträknad.

Förbundskapten Janne Andersson är beredd att vänta så länge han bara kan för att få ett tydligt besked kring 33-åringen hälsostatus.

Hoppas på Ekdal

— Jag hoppas att Albin kan vara med, han har sett bra ut under perioden när han varit skadefri, säger han.

— En sjuk Albin ska inte vara med. Är han halvkrasslig får vi ta ställning till det, hur vi ställer det mot andra alternativ.

Ekdal är tillbaka i landslagstruppen för första gången på ett år. Han spelade senast i landslaget mot Tjeckien, i playoff-semifinalen i mars 2022.

Skulle han inte komma till spel blir det ett rakt byte på det centrala mittfältet. Frågan är vilket par Andersson satsar på. Jesper Karlström, Kristoffer Olsson och Samuel Gustafson konkurrerar i Ekdals eventuella frånvaro om de två platserna.

Även Mattias Svanberg kan bli aktuell, men att döma av veckans träningar ligger denne bäst till för positionen som yttermittfältare till höger.

Imponerad av Gustafson

Andersson är mycket imponerad av Gustafson. Den positiva bilden av Häckenspelaren han fick i samband med landskamperna mot Mexiko och Algeriet i höstas har stärkts under dagarna i Solna.

— Han har en spelförståelse som är fantastisk, när han läser av situationer. Han är där han ska vara på något sätt. Det är inte ofta jag blir jätteimponerad, men i varje träning jag ser honom tycker jag han gör det fantastiskt bra, säger förbundskaptenen.

Mittbacken Isak Hien, som haft skadeproblem, var till skillnad från Ekdal med på träningen.

— Han är disponibel, säger Andersson.

— Han har inte fått några bakslag. Sedan får jag ta ett beslut hur vi gör.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf, given mittback, lägger inte så stor vikt vid om han får Hien eller Hjalmar Ekdal bredvid sig.

— Det är två duktiga spelare, båda känns trygga i vårt sätt att spela fotboll. Oavsett vad det blir kommer det att bli bra, säger han.

Sverige inleder EM-kvalet mot Belgien på ett utsålt Friends arena på fredagen.

Tre dagar senare väntar Azerbajdzjan, en match som även den spelas på hemmaplan.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!