Romelu Lukaku (mitten) sänkte Sverige med sina två mål i EM-kvalpremiären på ett utsålt Friends arena.
Romelu Lukaku (mitten) sänkte Sverige med sina två mål i EM-kvalpremiären på ett utsålt Friends arena. - Foto: Anders Wiklund/TT

Tung EM-kvalstart för Sverige

EM-kvalet kunde inte ha startat tyngre.Belgiens världsstjärnor kom till Friends, kvaddade landslaget med 3–0 och mest glänste Romelu Lukaku.Den väldige anfallaren slog till med ett hattrick.


Fakta: Nästa EM-kval redan på måndag

Så här fortsätter landslagets EM-kval till slutspelet i Tyskland sommaren 2024:

27 mars: Sverige-Azerbajdzjan (20.45).

20 juni: Österrike-Sverige (20.45).

9 september: Estland-Sverige (20.45).

12 september: Sverige-Österrike (20.45).

16 oktober: Belgien-Sverige (20.45).

16 november: Azerbajdzjan-Sverige (18.00).

19 november: Sverige-Estland (18.00).

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

— Vi spelar inte så dåligt i dag egentligen. Det är det sjuka. Det är riktigt små marginaler. Mitt skott i första halvleken, gör vi mål där så hade allt förändrats. De gör mål av sina chanser och det är därför de vinner. Det är världsklasspelare. Ger man dem chansen så blir det mål, säger Dejan Kulusevski till Viaplay efter 0–3-förlusten.

Det var åter till grunderna, tillbaka till 4–4–2, kollektivt försvarande i block, disciplinerat positionstänk och ingenting av fjolårets experimenterande där spelarna gick vilse i Anderssons så kallade omtag.

Landslaget återgick till att hålla sig inom ramar som svenska spelare lätt och ledigt orienterar sig i.

Med systemet på plats igen fanns möjligheter för Janne Andersson att släppa fram spelare utan erfarenhet från skarpa lägen.

Det är en sak att spela mot Estland på en januariturné eller ta plats i en vänskapslandskamp mot Mexiko. Men så stort är Anderssons förtroende för Samuel Gustafson, allsvenskans bäste spelare förra året, och Linus Wahlqvist Egnell, högerbacken som Andersson matchade som tonåring i Norrköping SM-guldåret 2015, att han skickade in duon i EM-kvalpremiären.

Båda klarade sig utmärkt. Gustafson vågade spela sitt spel, Wahlqvist lutade sig mot sitt lugn och sin förståndighet.

Problemet: Det kollektiva svenska id-kortet är utgånget.

Inte i närheten

Landslaget var inte, sett till helheten, i närheten av att räcka till mot Domenico Tedescos belgiska landslagsupplaga.

Tysk-italienaren fick inleda med en seger och ingenting talar för att han ska misslyckas med att ta Belgien till slutspelet i Tyskland 2024.

Svårare blir det för Anderssons landslag. I och med förlusten står kampen framöver mot Österrike om andraplatsen. Det är ingen vågad gissning att konstatera det redan nu.

Det är små marginaler i fotboll. Några centimeter till och Dejan Kulusevski hade spräckt nollan redan efter en kvart. Wout Faes rensade undan Thibout Courtois räddning i sista stund.

Var bollen inne? Nej, tv-bilderna visade klart att så inte var fallet.

— Det är vad det är. Jag hade svårt att se situationen men det var väldigt nära, säger Kulusevski.

Belgien överbelastade på sin högerkant. Den avige Dodi Lukebakio satte Ludwig Augustinsson i svåra situationer gång på gång.

Svag svensk vänsterkant

När Augustinsson förhöll sig väl passiv straffades han och Sverige direkt. Lukebakio lyfte oattackerad in bollen. Romelu Lukaku hann in mellan mittbackarna Hjalmar Ekdal och Victor Nilsson Lindelöf, satte pannan till bollen och så var det belgiskt 1–0.

Dodi Lukebakio drog ned rullgardinen redan några minuter in i andra halvlek. Den här gången kollrade han bort Emil Forsberg, spelade in mot Lukaku som satte fram en fot.

Den väldige anfallaren firade sitt 70:e landslagsmål framför den belgiska supportersektionen.

Zlatan Ibrahimovic byter med Alexander Isak.

Emil Forsberg kunde gett matchen nerv, men fick alldeles för bråttom och hastade i väg ett avslut i riktigt bra läge.

Zlatan Ibrahimovic möttes av ett öronbedövande jubel när han byttes in för Alexander Isak i 73:e minuten.

Kulusevski serverade Mattias Svanberg men även den möjligheten till reducering schabblades bort.

"Måste göra det bättre"

Lukaku var inte klar för kvällen. På nytt utnyttjade Belgien den svaga svenska vänsterkanten. Inhopparen Johan Bakayoko smet förbi Augustinsson och inbytte Viktor Claesson.

Lukaku fick öppet mål och fullbordade ett hattrick.

Samtidigt skadade sig Augustinsson. Redan på måndag väntar Azerbajdzjan, även då på Friends arena.

— Det är bara att gå vidare. Vi har en viktig match på måndag. Vi måste göra det bättre, speciellt med skärpan i sista tredje delen, säger Dejan Kulusevski.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.