Kosovare Asllani med regnbågsfärgad kaptensbindel i EM-kvartsfinalen mot Belgien förra året. Arkivbild.
Kosovare Asllani med regnbågsfärgad kaptensbindel i EM-kvartsfinalen mot Belgien förra året. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse / TT

Fifa förbjuder regnbågsbindel på dam-VM: "Vi kommer inte backa"

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har bestämt sig. Inga regnbågsfärgade kaptensbindlar tillåts på damernas fotbolls-VM i sommar.
– Fifa har informerat oss om att de önskar att alla deltagande nationer bär Fifas kaptensbindel, säger Tysklands landslagschef Maika Fischer till Bild.


Det tyska fotbollsförbundet (DFB) har även hört av sig till Fifa för att höra om de kan bli undantagna från regeln, men DFB fick avslag direkt.

Därmed håller Fifa samma linje som under herrarnas fotbolls-VM i Qatar i vintras.

England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz planerade då att använda "One Love"-bindeln under sina matcher men stoppades av Fifa i sista stund, genom hot om sportsliga straff som gula kort och avstängningar.

Kosovare Asllani: "Vi kommer inte backa"

Enligt Bild finns det ännu ingen information om eventuella påföljder om en spelare bär en regnbågsfärgad kaptensbindel på damernas VM i Australien och Nya Zeeland i sommar.

För en dryg månad sedan sade Leah Williamson, lagkapten i England, att hennes lag vill bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln på VM.

När Sverige spelade en träningslandskamp mot Tyskland i februari frågade DN Kosovare Asllani om det är värt att ta risken i och med Fifas hot om sportsliga sanktioner, såsom varningar, på herrarnas VM.

— Vi kommer inte backa. Vi är kvinnor, sade Asllani till tidningen då.

VM i Australien och Nya Zeeland spelas 20 juli–20 augusti.

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!