Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Strömmer: Strategi mot läktarvåld otillräcklig

Efter skandalscenerna under fotbollsderbyt i Stockholm ska regeringen analysera om det är några verktyg som saknas för att få bukt med läktarvåldet. Jag är beredd att lyssna på vad Fotbolls-Sverige har att säga, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Han kommer på fredag att att träffa representanter från fotbollen och polisen.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt pekar på brister i den så kallade exkluderingsstrategin, som går ut på att stökiga personer kan stängas av från arenorna. Bland annat lämnar arrangörerna inte ut bildmaterial från övervakningskameror, enligt Reinfeldt.

— Det är naturligtvis en fråga vi ska analysera, säger Strömmer.

— Jag tror att vilken väg man än väljer framåt, så måste den bygga på att den är ännu mer effektiv, träffsäker och kraftfull för att lösa problemen. Var och en kan se att det strategival som gjorts inte räcker hela vägen fram. Långt därifrån.

TT: Är det några lagändringar som behövs?

— Det tycker jag inte att jag är beredd att säga på rak arm. Jag utesluter det inte, men jag tror nog att en del fotbollsklubbar, när de ser sig i spegeln, inser att det möjligtvis också finns en rad andra frågor som bör diskuteras.

— Men jag är öppen för allt.

I helgen urartade Stockholmsderbyt i fotboll mellan AIK och Djurgården. Matchen fick avbrytas eftersom AIK-supportrar kastade bangers och bengaler och maskerade supportrar försökte storma planen.

— I grund och botten är det här ett ansvar för arrangörerna och också ett ansvar jag förutsätter att de vill ta, säger Strömmer.

TT
/
/
/
/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!