Gendopning är redan här

"Vi måste förhindra att genterapi kommer i orätta händer"


Tekniken för att dopa sig genom att manipulera DNA finns redan. Frågan är inte om, utan när den börjar användas på tävlingsarenorna.

– Vi måste förhindra att genterapi kommer i orätta händer, säger Arne Ljungqvist.

Den svenske frontfiguren i kampen mot dopning, högt uppsatt inom den internationella antidopningsbyrån Wada, var självskriven som talare under en konferens om gendopning som hölls på Idrottshögskolan i Stockholm i dag.

Hittills finns inga säkra tecken på att gendopning förekommer.

– Det finns rykten, men ingenting bekräftat, säger Ljungqvist.

Frånvaron av DNA-fusk beror inte på att tekniken som sådan inte finns. De vetenskapliga försöken att behandla muskelförtviningssjukdom, immunbrist, hjärt- kärlsjukdom eller olika typer av cancer via direkt förändring av arvsmassan har kommit ganska långt. Hittills har cirka 1 500 patienter i världen fått pröva genterapi för att exempelvis öka antalet syretransporterande röda blodkroppar, öka tillväxten av muskelfibrer eller antalet blodkärl i kroppen.

Mindre renhåriga företrädare för idrotten håller noga koll på utvecklingen.

– Bodybuildingssidor på nätet är till exempel mycket snabba med att referera till den vetenskapliga litteraturen, och vi vet ju att framträdande forskare inom området har utsatts för påtryckningar från idrottare som vill pröva, säger Ljungqvist.

Ännu finns inget genterapeutiskt läkemedel registrerat i Europa eller USA vilket främst beror på den stora risken för biverkningar, både verkliga och befarade sådana, på kort och lång sikt. Plötslig död, cancer, immunreaktioner och helt okänd påverkan på andra gener och på könsceller finns på listan.

Men att gendopning trots allt kommer är nog de flesta överens om. Frågan är när det kommer.

– Det kan dröja sex månader, det kan dröja sex år, men det kommer, säger Carl Johan Sundberg, docent vid Karolinska institutet till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

1 timme sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

1 timme sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

3 timmar sedan
När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

3 timmar sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

3 timmar sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.