Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor dopningshärva nystas upp

Nyheter | 21/10/2008 15:34

Polisen genomförde 47 husrannsakningar och anhöll fyra i jättehärva. (TT)

Polisen genomförde 47 husrannsakningar under gryningsräder i hela landet och anhöll fyra personer i en jättelik dopningshärva.

Enligt polisen kan det vara den största hittills i Sverige.

Miljontals kronor kan ha omsatts i den jättelika dopningshärvan som börjat nystas upp av polis och åklagare i dag. Polisen slog till och gjorde 47 husrannsakningar från Arvidsjaur i norr till Skurup i i Söder. Förutom dopningspreparat, mest steroider, beslagtogs även vapen och ammunition. Anhållandena skedde i Skåne, Linköping, Västerås och Arvidsjaur.

Startgnistan för aktionen var ett tillslag i Malmö mot en man som nu suttit häktad en period i Skåne. Polisen tror att 25-åringen i Malmö var i färd med att fly landet när han greps den 13 augusti. Han hade lämnat sin bostad och bar på en väska som visade sig innehålla en större summa pengar. I väskan fanns även en avi med namn och adress till en 51-årig Gävlebo.

51-åring och hans sambo häktades senare även de, samtliga misstänkta för grovt dopningsbrott.

Polisen i flera distrikt har sedan med stöd av Rikskriminalpolisen arbetat med att nysta upp de båda gripnas kundkontakter och det är det arbetet som resulterade i tillslaget.

I den 51-årige mannens dator har polisen hittat hans kundregister med 39 kunder och att detta är grunden för tisdagens många förhör runt om i landet.

Mycket tyder på att detta är den största dopningshärva som har förekommit i Sverige, säger Pär Langer, operativ chef för Gävleborgspolisen.

Enligt polisen ska en stor del av försäljningen av preparaten ska ha skett i Stockholmsområdet.

Affärerna ska framför allt ha haft anknytning till gym- och kroppsbyggarkretsar och de dopningsmedel som har köpts och sålts ska i huvudsak ha varit steroider, det vill säga hormonpreparat som stimulerar muskeluppbyggnaden.

Även polisen i Jönköpings län deltog i tillslaget, liksom polisen i Blekinge och Halland. I Uppland har polisen hämtat in personer till förhör. Tre män och en kvinna har hörts under dagen, två av dem har släppts men är fortfarande misstänkta, rapporterar Sveriges Radio Uppland.

Skrivet av: