Skjutningen ägde rum nära det norska landslagets spelarhotell, med bara timmar kvar till premiären i fotbolls-VM.
Skjutningen ägde rum nära det norska landslagets spelarhotell, med bara timmar kvar till premiären i fotbolls-VM. - Foto: Lise Åserud

Premiärministern: VM fortsätter enligt plan

Fotbolls-VM kommer att hållas som planerat efter torsdagsmorgonens masskjutning i Auckland, enligt Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins. Turneringen fortsätter och kvällens match kommer att spelas, säger sportministern Grant Robertson.


Minst två personer dödades och fem personer skadades när en ensam gärningsman stormade in på en byggarbetsplats i centrala Auckland och började skjuta med ett hagelgevär.

Nya Zeelands regering har haft regelbunden kontakt med Fifa-ledningen efter dådet, som inträffade vid halv åtta-tiden på morgonen, lokal tid, bara timmar kvar till premiären i fotbolls-VM.

— Det är många ögon på Auckland på grund av fotbolls-VM. Turneringen kommer att hållas som planerat, säger premiärminister Chris Hipkins vid en pressträff.

"Fifa har informerats om att detta var en isolerad incident som inte var relaterad till fotbollsverksamheten", skriver Fifa i ett uttalande.

Gärningsmannen, som tros ha agerat ensam, är död.

— Det finns inget bredare hot mot den nationella säkerheten, säger Hipkins.

Norska laget i närheten

Skjutningen ägde rum nära det norska landslagets spelarhotell, med bara timmar kvar till premiären i fotbolls-VM. Även flera lag bor i närheten av händelsen.

Norska lagkaptenen Maren Mjelde berättar att laget vaknade av polispådraget.

— Alla verkar lugna och vi förbereder oss som vanligt för matchen i kväll, säger Mjelde.

Klockan nio på torsdagen, svensk tid, drar fotbolls-VM i gång där värdnationen Nya Zeeland ställs mot Norge på Eden Park i Auckland.

Matchen spelas som planerat, enligt Fifa.

Svenska laget i Wellington

Sverige har sin VM-bas i Wellington, drygt 60 mil söderut på Nordöns sydspets, och säkerhetsläget påverkas inte direkt av det inträffade, säger den svenska presschefen Fredrik Madestam.

"I nuläget finns ingen information som förändrar sätter vi arbetar på", skriver Madestam i ett sms till TT.

Sportminister Robertson understryker att det finns ett nära samarbete mellan polisen och Fifa inför och under turneringen.

Lagen som befann sig i närheten av incidenten erbjuds stöd efter behov, enligt Fifa.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!