Wilma Hellström och Cicci mästerskapsdebuterar vid EM i Milano.
Wilma Hellström och Cicci mästerskapsdebuterar vid EM i Milano. - Foto: Pontus Lundahl/TT

EM-debutanten om idolmötet: "Jag var jätteblyg"

EM-debutanten Wilma Hellström minns med glädje och värme barn- och ungdomens storögda stunder. Malin Baryard Johnsson var den stora idolen. Jag var jätteblyg och vågade inte gå fram till henne, säger Hellström och skrattar.


Fakta: Wilma Hellström

Född: 26 april 1993.

Bor: Utanför Eindhoven i Nederländerna.

Klubb: Billdals RK.

EM-häst: Cicci.

Främsta meriter: Tia i Västeuropas världscupliga. 14:e i världscupfinalen i Omaha, Nebraska. Lagbrons young rider-EM 2012.

Övrigt: Mästerskapsdebutant. Startar för Sverige när lagtävlingen i EM i Milano inleds på onsdagen.

Världsrankning: 120.

Baryard Johnsson var bara 21 år när hon hoppade i OS i Atlanta 1996.

Då var Wilma tre år. Förstås för liten för att minnas, men i takt med att åren gick, ridsportintresset växte och hon själv började tävla följde och studerade hon Baryard Johnsson.

— Jag har försökt att ta lite här och där från många ryttare, men Malin har alltid varit en förebild.

TT: På vilket sätt?

— Hon är ju underbar och alltid så rättvis med hästarna.

Wilma Hellström minns inte var hon träffade sin ungdomsidol första gången, mer än att hon tyckte det var stort och häftigt när Malin Baryard Johnsson hälsade på henne i samband med en tävling.

Malin Baryard Johnsson. Arkivbild.

Däremot att har ett minne från Stockholm etsat sig fast.

— Jag skulle rida Prins Carl Philips pris och jag vet att jag såg henne vid hotellet. Det var bara "Wow, där är Malin!" Jag var jätteblyg och vågade inte gå fram till henne.

Nådde världscupfinalen

Wilma Hellström slog igenom i vintras när framgångarna i världscupen tog henne till finalen i Omaha, Nebraska, men innan dess hade hon långsamt matchats in i landslagets nationshoppningar av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Generationsväxlingar är en inte helt enkel process. När nya människor slussas in i en tajt grupp händer alltid något. Hopplandslaget är inget undantag.

TT: Hur har du blivit mottagen av de etablerade landslagsryttarna?

— Otroligt bra. Alla är proffsiga. Man är liksom inte konkurrenter utan det bästa laget ska åka på mästerskapen, säger hon.

På Ippodromo San Siro i Milano väntar 30-åringens första mästerskap. Några tips och råd på plats får hon inte av Baryard Johnsson, som sparar sin Indiana mot OS i Paris.

"Frågar mycket"

Men väl från Rolf-Göran Bengtsson, en annan förebild.

— Jag frågar ganska mycket och man försöker ta in det man kan. Jag minns en nationshoppning förra året. Vi gick banan. Alla sade att det var åtta steg mellan två hinder. Rolf-Göran sade nio och jag tänkte att han måste ha sagt fel. Jag frågade honom igen och han sade nio. Då red alla nio. Det här med erfarenhet är otroligt.

TT: Och du är som en svamp och suger i dig det mesta?

— Ja, verkligen. Så mycket jag bara kan.

— Det är lite surrealistiskt att nu är även jag med, säger Hellström inför debuten.

Hon fick ett positivt förhandsbesked av Henrik Ankarcrona för ett tag sedan att hon kunde börja förbereda sig för att hoppa för laget.

Cicci förlorade sitt högra öga efter en olycka.

— Vi ska båda två vara redo, säger Hellström, som är först ut av de svenska ryttarna i onsdagens tidshoppning.

Framtidsinvestering

Det är sex år sedan hopplandslaget tog en lagmedalj (silver i Göteborg) i ett EM. Ankarcrona ser mästerskapet som en viktig investering för framtiden. Därför får både Wilma Hellström och två år äldre Petronella Andersson chansen. När det kommer till OS och VM vill han däremot kunna matcha absolut bästa möjliga lag.

En stark EM-prestation i veckan på enögda stoet Cicci och Hellström är på allvar med i fajten om OS-platserna i Paris nästa år.

Bara tre svenska ryttare får möjligheten att försvara guldet från Tokyo.

— Många vill dit, så även jag, säger Wilma Hellström.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!