Jens Cajuste.
Jens Cajuste. - Foto: Claudio Bresciani/TT

"Inte det roligaste att orsaka straff i debuten"

Kontrasten är slående. I Neapel möter han hettan och passionen för fotboll varje dag, i Stockholm är intresset för landslaget svalt för att inte säga kallt. Men för Jens Cajuste är en match en match. Från min sida är motivationen hög, säger han.


Moldavien på Friends arena en torsdag i oktober, i en tid när landslaget är på väg att missa andra raka mästerskapet, förbundskaptenen är på väg bort och ett dragplåster som Alexander Isak lämnat återbud.

Svårsålt, helt klart.

Risken är påtaglig att det sätts ett rekord på Friends arena – i lägst publik på en landskamp. Den gällande bottennoteringen är från 2018, mot Slovakien. Då kom 9 876 åskådare.

Men Cajuste låter sig inte påverkas. Om han spelar, vilket är mindre troligt eftersom han sannolikt är påtänkt för EM-kvalet mot Belgien på måndag, är det "ge allt, ge järnet" som gäller.

En process

Vid 24 befinner han sig i en situation i landslaget där han måste ta några kliv till för att bli det självklara valet. I Napoli är avståndet dit något längre och svårare.

Flytten från Reims i Ligue 1 till den regerande Serie A-mästaren överraskade många, men så här långt in på säsongen har Cajuste fått speltid i nästan alla ligamatcher.

Han har startat en match, ligapremiären borta mot Frosinone (seger 3–1) och inte blev det den skojigaste av debuter. Tränaren Rudi Garcia plockade Cajuste av planen i halvtid.

— Inte det roligaste att orsaka en straff i sin debut, men efter kan det inte bli så mycket sämre antar jag. Det var skönt att få undan det. Det viktigaste var att vi vann.

Cajuste fick förtroendet från start mot både Estland och Österrike i EM-kvalen i september. Arkivbild.

Hur påverkar det som hände dig?

— Inte alls. Sånt händer. Det kunde ha hänt vem som helst. Det är inget att tänka på, säger Cajuste.

"Svänger snabbt"

Sedan dess har Napoli blandat och gett.

— Det handlar om att komma in i det mer taktiskt, lära känna medspelarna hur de tänker och rör sig. Det är sånt som kommer med minuter på planen och på träning. Det är en tidsfråga, säger han.

På frågan vad som är bäst och svårast med att spela för Napoli svarar han:

— Bäst är nivån, att man får mäta sig med de bästa spelarna i världen. Vi mötte Real Madrid (i Champions League) i förra veckan. Det är det bästa, skulle jag säga. Det svåraste är konkurrensen. Det är en helt annan grej för mig att konkurrera med spelaren som vann "scudetton" förra säsongen.

Uppskattar passionen

Han uppskattar också hur fotbollen genomsyrar Neapel, hur fansen reagerar.

— Det vänder varje vecka beroende på resultatet. Inte bara inom klubben utan också i staden. Om du är på ett café efter en förlust är det inte samma mottagande som efter en vinst. Man känner av passionen direkt, känner av vikten av fotbollen i staden och det gillar jag.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!