Gustaf Nilsson i blågula belgiska ligalaget Union Saint-Gilloise inför förra veckans Europa League-möte med Liverpool. Arkivbild.
Gustaf Nilsson i blågula belgiska ligalaget Union Saint-Gilloise inför förra veckans Europa League-möte med Liverpool. Arkivbild. - Foto: Jon Super/AP/TT

Svenska mål i Belgien – han vet hur man gör

Blågula mål krävs i Belgien på måndag om EM-drömmen ska leva vidare. Och här finns en som vet hur man gör. Gustaf Nilsson gör succé i ligaledande Union Saint-Gilloise.


Med två mål och ett målpass var 26-åringen från Falkenberg matchens lirare när Sint-Truiden besegrades med 4–0 på bortaplan i den belgiska ligan i söndags. Det ger ett landslagsuppehåll i serieledning för blågula Bryssel-laget Union, en poäng före stadens traditionella storlag Anderlecht.

— Det var gött att göra poäng. Jag har fått starta mer och mer matcher nu på slutet så det känns bra, berättar Nilsson på telefon efter klubbens träning i Lier utanför Antwerpen.

För hans del är det ingen landslagssamling under uppehållet. Visserligen har han två A-landskamper på meritlistan – och ett mål – men det var för drygt fem år sedan på en januariturné i Abu Dhabi.

På läktaren

Belgien mot Sverige i EM-kvalet kommer han att se från läktaren på Roi Baudouin-stadion i Bryssel i stället.

— Det blir en tuff match, men jag tror absolut att det finns chanser att få ett bra resultat.

Belgien saknar visserligen stjärnor som Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne och Leandro Trossard samtidigt som flera av essen från VM-bronset 2018 har tackat för sig.

— Det känns som att de hade sin "prime" för något år sedan. Men de har fortfarande ett väldigt, väldigt bra lag, säger Nilsson.

Unions Gustaf Nilsson (till höger) i kamp med Liverpools Trent Alexander-Arnold på Anfield. Liverpool vann matchen i Europa League i förra veckan med 2–0.

Engelsk ägare

Hans karriär har gått längs krokiga vägar via Danmark och Häcken ner till Wiesbaden i tyska division 3 innan han kom till Union i fjol höstas. Här blev den nästan två meter långe svensken snabbt en publikfavorit – inte minst efter ett succéinhopp med två matchvändande mål borta mot portugisiska Braga i Europa League.

Union är ett topplag i Belgien för tredje säsongen i rad – trots att man nästan regelmässigt fått se både stjärnor och tränare gå till större klubbar. Bakom framgångarna finns pengar från engelske Brighton-ägaren Tony Bloom och dennes affärspartner Alex Muzio. Men framför allt ett hyllat sätt att hitta rätt spelare från småklubbar på annat håll.

— De är duktiga på scoutingen när det tar in spelare. De har lyckats flera gånger och än så länge verkar det ha funkat den här säsongen med. Vi tappade många i somras, men har fått in bra ersättare, konstaterar Nilsson, som även har en halvsvensk lagkamrat i andremålvakten Joachim Imbrechts.

K-märkt arena

Union är en klassisk klubb i Belgien, men hade sin storhetstid före andra världskriget. Det märks även på den K-märkta hemmaarenan i tegel, med barer och pommes frites-stånd på gatan utanför och mestadels ståplats och träbänkar därinne. Och inte helt tipp-topp när det gäller omklädningsrum och andra faciliteter.

— Det är en väldigt mysig arena, men den är inte som en modern fotbollsarena kanske. Det sitter historia i väggarna där. Och det kan också vara till vår fördel: storklubbar som är vana vid att allting är perfekt kommer hit och så är det lite äldre grejer och så, skrattar Nilsson.

I år står han hittills på fem mål på tio ligamatcher. Det väcker förhoppningar om att återigen få klä sig i en annan blågul tröja än bara Unions.

— Det är klart att man drömmer om att vara med i landslaget, men det känns som om det har varit en bit dit. Men nu kanske man börjar närma sig lite. Jag tror att man ska alltid köra på i klubblaget, försöka spela vecka in och vecka ut och gör man det tillräckligt bra så kommer man att komma med där till slut, säger Gustaf Nilsson i Bryssel.

Publiken jublar för ännu ett Union-mål i belgiska ligan hemma på gemytliga Parc Duden. Arkivfoto.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!