Det ser mörkt ut för Sverige i EM-kvalet. Arkivbild.
Det ser mörkt ut för Sverige i EM-kvalet. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Så ser landslagets framtid ut – vid en EM-miss

Ny förbundskapten, veteraner som sannolikt slutar och ett utökat VM att sikta mot. EM 2024 är långt borta för Sverige – det här väntar om det inte blir en blågul mästerskapssommar i Tyskland.


+ Pressat läge – men fortfarande teoretiskt möjligt

Det ska extremt mycket till för att svenska fotbollsherrarna ska lyckas ta sig till EM i Tyskland. Men det finns fortfarande en väldigt liten chans.

Sverige måste till att börja med vinna mot Belgien i Bryssel på måndag. Faktum är att Sverige måste vinna samtliga tre återstående kvalmatcher. Detta samtidigt som Österrike max får ta en till poäng i gruppen.

+ Janne Anderssons framtid

Janne Andersson har kontrakt över EM nästa sommar Om Sverige missar mästerskapet kliver han av som förbundskapten när kvalet tar slut i november. Det har Svenska fotbollförbundet kommunicerat sedan tidigare.

Om Sverige inte tar sig till EM återstår två matcher efter matchen mot Belgien: Azerbajdzjan borta den 16 november och Estland hemma på Friends arena den 19 november.

Det har spekulerats en hel del om vem eller vilka som kan tänkas ersätta Andersson. Bland namnen som nämns finns bland annat Elfsborgs Jimmy Thelin, Malmö FF:s Henrik Rydström samt Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

Veteranen Albin Ekdal slutar sannolikt i landslaget. Arkivbild.

+ Spelarna som kan lämna landslaget

Det är sannolikt att den stora merparten av den svenska truppen har för avsikt att fortsätta i landslaget, även om de missar EM. Men några spelare har uttryckt viss tvivel.

34-årige Albin Ekdal har sagt att det nog inte blir en fortsättning i landslaget efter detta EM-kval.

— Det känns tomt så klart efter en lång karriär i landslaget med många fina minnen. Det hade varit kul att sluta med ett mästerskap till men så är livet, sade han efter förlusten mot Österrike.

33-årige Robin Olsen har också uttryckt sig lite tvekande kring en framtid i landslaget.

— Jag vet inte. Det är svårt att stå och säga här nu. Jag spenderar väldigt mycket tid från familjen så ja, vi får se. Suget är där men det får jag snacka med frugan om. Det är alltid lika stort att bära den svenska landslagströjan, sade han till TV4 tidigare.

+ Nations League nästa höst

Det mesta tyder på att det inte blir något EM nästa sommar för Sverige. Det "nya" Sverige får i så fall spela sina första tävlingsmatcher i Nations League som drar i gång i september 2024.

För Sverige väntar spel i C-divisionen. Efter ett svagt gruppspel i fjol degraderades Sverige till den näst sämsta divisionen. Gruppspelet har ännu inte lottats, men motståndare som exempelvis Luxemburg, Bulgarien och Färöarna kan vänta.

VM 2026 går i Kanada, USA och Mexiko. Arkivbild.

+ Nästa mästerskap

Om Sverige misslyckas med att ta sig till EM 2024 får de sikta på VM 2026 i Kanada, USA och Mexiko i stället. Turneringen har ökat antalet deltagande länder från 32 till 48. För de europeiska nationerna innebär det tre extra platser, från 13 till 16.

Det europeiska kvalet startar i mars 2025 och de europeiska grupperna har ännu inte lottats.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!