Stefan Dejemyr, landslagets säkerhetsansvarige.
Stefan Dejemyr, landslagets säkerhetsansvarige. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Viktigt att man inte backar"

Fotbollsförbundet sätter in drönare och metalldetektorer. Men enligt landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr behöver supportrarna inte vara oroliga inför landskampen mot Schweiz på fredag. Vi måste våga ha förtroende för vårt samhälle, säger han.


Sverige–Schweiz är normalt sett inte en högriskmatch.

Men den höjda terrorhotnivån i Sverige har gjort att Svenska fotbollförbundet skärpt säkerheten inför Nations League-matchen i Göteborg på fredag.

Det hade dock skett även utan terrordådet i Bryssel, enligt Stefan Dejemyr, som är landslagets säkerhetsansvarige och var på plats i Belgien i förra veckan.

— I sak har vi inte ändrat någonting, säger han.

— Vi har förstås arbetat med att titta på och analysera om vi ligger rätt i våra bedömningar. Vilket vi har landat i att det gör vi.

Däremot blev dådet i Bryssel, där två svenskar sköts ihjäl, ett bra kvitto på att förbundets säkerhetsrutiner fungerar bra, anser Stefan Dejemyr.

— Vi har en väl inarbetad process kring krishantering. Alla är väl medvetna om det. Vi repeterar det inför varje samling också, säger han.

— Det är väl en av de viktigaste sakerna som vi bär med oss nu.

"Känner mig trygg"

Alla åskådare som vill in på Gamla Ullevi på fredag kommer att visiteras och få eventuella väskor kontrollerade. Vissa kommer sedan dessutom att gå igenom en metalldetektorbåge, som på flygplatser.

För första gången kommer även drönare att användas i skarpt läge för att skanna av området runt arenan.

För spelarna blir det dock ingen större skillnad, tror Filippa Angeldahl.

— Det är otroligt sorgligt att två svenska supportrar går bort när de bär den finaste tröjan vi har. Men jag känner mig väldigt trygg i landslaget, vi har ett väldigt bra säkerhetsarbete här. Jag känner mig trygg i den här miljön, säger Manchester City-stjärnan.

— Vi har egentligen samma säkerhet som vi haft innan, som vi haft på andra samlingar också. Det kommer inte att vara någon stor förändring för oss som är i den här bubblan.

Filippa Angeldahl.

"Våga stå upp"

Fotbollsförbundet hoppas trots terrorhotet på mycket publik – och publik i landslagströjor.

— En viktig ansats i det här är att man inte backar. Att vi vågar stå upp och ha förtroende för vårt samhälle, säger Stefan Dejemyr.

— Jag tycker att man ska sätta stor tilltro till vår polis och även andra myndigheter runt omkring.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!