Förbundskapten Magnus Hävelid under en träning med Juniorkronorna inför JVM på hemmaplan.
Förbundskapten Magnus Hävelid under en träning med Juniorkronorna inför JVM på hemmaplan. - Foto: Johan Nilsson/TT

Knepet som ska ge guld: "Måste avskärma oss"

Familj och vänner som stjäl uppmärksamhet. Ett hemmamästerskap inför fullsatta läktare i Scandinavium. Ledarstaben kring Juniorkronorna jobbar aktivt för att spelarna ska hålla sitt fokus på ishockeyn under JVM. Vi måste avskärma oss från vår omgivning, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid.


Det är första gången sedan årsskiftet 2013–2014 som JVM avgörs på svensk mark.

Då var det Malmö som stod som värd för JVM – nu är det Göteborg med Scandinavium som huvudarena. På annandag jul är det nedsläpp och för Sverige väntar Lettland i premiären inför fullsatta läktare. Under lång tid har ledarstaben pratat om att publikintresset ska bli till en fördel.

— Vi har haft en liten röd tråd sedan i somras där vi har pratat om Göteborg – spelarna har varit delaktiga. Vi vill ta fördelar så mycket som möjligt i olika sekvenser och en av dem är ju hemmapubliken. Vi vill ha dem i ryggen, det pratar vi om väldigt öppet, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid.

Ingen mental coach

Juniorkronorna har ingen mental coach i staben under JVM.

— Men det finns i vår omgivning och där jag har bollat vissa saker. Många gånger har de här spelarna också egna coacher i respektive klubblag, säger Hävelid.

Under JVM har Scandinavium en kapacitet på knappt 11 000 åskådare.

— Vi kommer att ha press på oss, men vi kommer att ha ett fullsatt Scandinavium som står bakom oss och pushar oss till den där extra energin. Vi ska göra allt för att ge dem en bra och rolig match att kolla på. De kommer hjälpa oss – jag ser det bara som positivt, säger Frölundacentern David Edstrom, som kommer från Kullavik strax söder om Göteborg.

"Det blir ju dubbelt hemmaplan för mig – både Sverige och Göteborg. Det ska bli riktigt roligt", säger Frölundaspelaren David Edstrom om stundande JVM.

Om familj och vänner rycker allt för ofta i spelarna har de fått direktivet att skicka frågorna till team manager Hampus Sjöström i stället, säger Magnus Hävelid.

— Vi måste avskärma oss från vår omgivning och fokusera på vår egen prestation. Inte hålla för hårt i klubban. Det är ju en utmaning för alla idrottare. Min viktigaste utmaning är: Hur får jag ut max av enskilda spelare, men också som lag? säger förbundskaptenen.

Sverige har endast lyckats vinna två JVM-guld (1981, 2012), men det finns viss guldrutin i truppen. Flera spelare var med när Sverige vann U18-VM våren 2022 – även då med Hävelid som förbundskapten – och andra spelare var med när det blev finalförlust i samma turnering i våras.

"Får prioritera rätt"

— När du har brutit isen vet du att du kan. Du skapar ett självförtroende, men man är också ödmjuk kring vad som krävdes för att lyckas med det. Det vill jag påminna spelarna om. Bara för att du har många skickliga spelare ska du inte tro att det per automatik blir guld, säger Magnus Hävelid, som gör sitt andra JVM som förbundskapten.

JVM-spelarna har fått ett gäng biljetter att dela ut och för David Edstrom var det lätt att prioritera.

— De får gå till familjen först. Mamma, pappa, syster, flickvän och mormor.

Hur ska ni fokusera på ishockeyn när familj och vänner kanske drar i er?

— Vi är där för att vinna guldet, så man får prioritera rätt saker. Det kommer säkert vara tid för familj och vänner, men fokus är att vinna matcher och guldet, säger David Edstrom.

TT
/
Jul
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!